Norman Davies

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ivor Norman Richard Davies
PhD, FBA, F.R.Hist.S., D.Litt.

Rođenje 8. 6. 1939. (1939-06-08) (dob: 84)
Bolton, Lancashire, Engleska, UK
Polje historija Evrope
Institucija School of Slavonic and East European Studies, University College, London
Wolfson College, University of Oxford
Alma mater Magdalen College, University of Oxford (B.A. Hons)
University of Sussex (MA)
Jagelonski univerzitet (PhD)

Ivor Norman Richard Davies[1] (Bolton, Lancashire, Engleska, 8.6. 1939. - ) je britansko-poljski historičar[2][3] poznat po publikacijama o historiji Europe, Poljske i Velike Britanije. Smatra se jednim od najvećih autoriteta za historiju Centralne i Istočne Evrope. Trenutno radi kao UNESCO-ov profesor na sveučilištu Jagiellonian, profesor emeritus na sveučilištu u London i povremeni profesor na College of Europe.

Poznatim je postao 1972. godine zahvaljujući knjizi White Eagle, Red Star koja se danas smatra najboljim djelom na engleskom posvećenoj sovjetsko-poljskom ratu. Nju je temeljio na vlastitoj doktorskoj dizertaciji obranjenoj na Jagelonskom univerzitetu u tada još uvijek komunističkoj Poljskoj, odnosno materijalima koje je tamo skupljao pod izgovorom da istražuje britansku vanjsku politiku neposredno iza Prvog svjetskog rata

Njegovo sljedeće kapitalno djelo je God's Playground posvećeno cjelokupnoj historiji Poljske, koje mu donijelo pohvale, ali i doprinijelo izbijanju akademskog skandala na univerzitetu Stanford. Tamo mu je mjesto na katedri bilo odbijena nakon žestoke polemike sa jevrejsko-američkom historičarima Lucy Dawidowicz i Abrahamom Brumbergom, koji su ga bili optužili da nastoji umanjiti ili poricati antisemitizam u Drugoj poljskoj republici, odnosno ulogu samih Poljaka u Holokaustu. Davies je Stanford tužio sudu. tražeći 3 miliona US$ odštete, ali je sud presudio protiv njega.

Bibliografija[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]