Noordhollandsch Kanaal

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Noordhollandsch Kanaal
Groot Noordhollandsch Kanaal
Pogled na kanal
Pogled na kanal
Mjesto Sjeverna Holandija
Država  Holandija
Vrijeme gradnje 1820. – 1824.
Otvorenje 1824.
Tip građevine kanal

Noordhollandsch Kanaal (punim imenom Groot Noordhollandsch Kanaal, prevedeno Sjevernoholandski kanal) je pomorski kanal na sjeveru Nizozemske koji vodi od Amsterdama do luke Den Helder na Sjevernom moru.[1]

Karakteristike i historija gradnje[uredi - уреди | uredi kôd]

Noordzeekanaal je dug 74 km.[1] Njegovom izgradnjom htio se olakšati pristup moru Amsterdamu, jer je tadašnji zaljev Zuiderzee postao preplitak za brodove.

Karta Noordhollandsch kanala

Radovi na kopanju kanala započeli su 1820., a dovršen je 1824. Uskoro se pokazalo da je njegovo iskapanje bio promašaj, jer je bio predug, sa puno zavoja, i na pojedinim dijelovima preuzak. Zbog tog se već 1852. pojavila ideja o izgradnji Noordzeekanaala, novog kraćeg kanala do Sjevernog mora, prokopanog do 1876. godine.

Specifičnost tog kanala su drveni pontonski mostovi (holandski: vlotbruggen) jer tadašnje tehničke mogućnosti nisu omogućavale tako široki raspon mostova koji bi premošćivali čitavu širinu kanala.

Reference[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. 1,0 1,1 Noord-Holland (engleski). Encyclopædia Britannica. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/417896/Noord-Holland. Pristupljeno 12. 1. 2014.