Fudbalski golman

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Nogometni vratar)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Golman u akciji.

U fudbalu, svaka ekipa na terenu ima isključivo jednog golmana, čija je glavna uloga čuvanje gola. Jedini je igrač kojem je dozvoljeno igrati rukom ili dlanom, u za to predviđenom prostoru, šesnaestercu. U toku utakmice svaka ekipa mora imati golmana na golu, bez obzira na stanje na terenu. Uzroci gubitka golmana mogu biti:

  • isključenje golmana: tada će golman s klupe zameniti nekog igrača, te potom stati na gol. Ako su sve zamene izvršene, jedan od igrača će stati na gol.
  • povrede golmana: zameniće se povređeni golman sa zdravim golmanom ako nisu sve zamene potrošene. Ako su, pak, zamene potrošene, jedan od igrača s terena će stati na gol.

Rukovanje loptom[uredi | uredi kod]

Lav Jašin u utakmici Argentina – SSSR, 1961.

Za razliku od ostalih igrača na terenu, golmani smeju dirati loptu bilo kojim delom tela, uključujući ruke i dlanove. No, i za njih postoje ograničenja:

  • Korišćenje ruku je dozvoljeno isključivo u vlastitom šesnaestercu.
  • Golmani se ne smeju koristiti rukama ako primaju loptu od saigrača direktno iz auta ili ako im saigrač dodaje loptu nogom.
  • FIFA nalaže da se, zbog živosti igre, golmanu ne dozvoljava držanje lopte u rukama duže od šest sekundi.
  • Nakon što ispuste loptu iz ruku, ne smeju je ponovno uzimati u ruke dok je ne dotakne protivnik ili im je saigrač vrati glavom ili prsima. Ako se golman prekrši ovo pravilo, sudija će dodeliti indirektan udarac.

Oprema[uredi | uredi kod]

Golmani moraju nositi opremu koja ih jasno razlikuje od saigrača, protivnika, te sudija na terenu. Većina golmana koristi i rukavice koje služe za zaštitu dlanova i bolje rukovanje loptom.

Golmanova uloga u igri[uredi | uredi kod]

Iako mogućnost igre rukama daje prednost golmanu, oni su inače kao i svaki drugi igrač na terenu. Pravila nalažu da fudbalski tim mora imati golmana, no nije nužno da golman bude na golu, već on može igrati i u napadu. Neki golmani su čak postizali golove, najčešće kada bi njihova ekipa bila u rezultatskom minusu, te u situaciji da imaju prekid ili korner pred protivničkim golom. Onda bi golmani izlazili i pokušali postići pogodak. Najpoznatiji primer takvog golmana bio je Jimmy Glass, koji je svojim golom u sudačkoj nadoknadi spasio svoju ekipu od ispadanja. Drugi način postizanja golova je iz prekida ili jedanaesteraca. Najbolji izvođač udaraca u istoriji fudbala bio je Rogério Ceni, ujedno i golman s najviše postignutih golova ikad.

Svetski poznati fudbalski golmani[uredi | uredi kod]