Noel Streatfeild

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Noel Streatfeild

Mary Noel Streatfeild (čitaj: Meri Noel Stretfild; Lewes, 24. XII. 1895. - 11. IX. 1986), poznata kao Noel Streatfeild, engleska je glumica i književnica.

Životopis[uredi | uredi kod]

Rođena je na Badnju večer 1895. kao druga kći svećenika u Lewesu. Bile je svojeglavo i tvrdoglavo dijete (o čemu piše u knjizi "Svećenikova obitelj"), a već u ranom djetinjstvu odlučila se baviti glumom te je pohađala Akademiju dramskih umjetnosti, a zatim devet godina nastupala na West Endu i u inozemstvu.

Književno djelo[uredi | uredi kod]

Pisanjem se odlučila baviti iznenada te je najprije pisala za odrasle. Godine 1936. napisala je "Baletne papučice" (engl. "Ballet Shoes"), svoje najpoznatije djelo, a dvije godine kasnije, knjiga "Cirkus dolazi" osvojila je prestižnu nagradu Carnegie Medal. Njezina namjera bila je pisati naizmjence za djecu i odrasle, ali uspjeh koji je postigla odredio ju je kao dječju autoricu.

Premda nije imala djece, pisala je upravo onakve knjige kakve su djeca htjela čitati, a to zahvaljuje svom znatiželjnom umu koji upija sve oko sebe te sjećanju na vrijeme kad je i sama bila dijete.

Izvor[uredi | uredi kod]

  • Anonim: "O autorici", u Noel Streatfeild: "Baletne papučice za Annu", Algoritam, Zagreb, 2003.