Noćna mora Željka Malnara

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Noćna mora Željka Malnara
Noćna Mora (08).JPG
Format talk show
Voditelj Željko Malnar
Jezik/ci srpski
Emitiranje
Originalni kanal OTV (1992.-2005.)
Z1 Televizija (2005.-2010.)
Originalno prikazivanje 3. listopada 1992. – 26. lipnja 2010.

Noćna mora Željka Malnara ili Nightmare Stage by Željko Malnar bio je noćni Talk show hrvatske televizijske postaje OTV (do 2005. godine), a potom Z1 Televizije (od 2005. godine). Autor Željko Malnar počeo je s emitiranjem (kako ga je i sam nazivao) anti-televizjskog showa 3. listopada 1992., subotnjim noćima uživo od 22:00 do jutarnjih sati (ponekad čak 6:00 ili 8:00). Emitiranje Noćne More službeno je završilo 26. lipnja 2010. S vremenom je emisija zbog svoje jedinstvene originalnosti i rušenja tabua stekla kultni status i veliku gledanost. Zagrebački odbor Gradske skupštine za javna priznanja nominirao je 2004. godine Noćnu moru Željka Malnara za dodjelu Plakete Grada Zagreba, i to "za njezinu autentičnost, hrabro suprotstavljanje umjetnom virtualnom svijetu, lažnim veličinama i društvenoj hipokriziji" na prijedlog HSP-a. Međutim, nominacija nije prihvaćena nakon što je Hrvatski helsinški odbor, tada na čelu sa Žarkom Puhovskim, ustvrdio da se u toj emisiji "beskrupulozno koriste hendikepirane osobe i širi rasizam".

Pored pokojnog Malnara ekipu Noćne more činili su neobični njegovi zagrebački susjedi s nadimcima: Cezar, Tarzan, Jaran, Remzo, Laki, Braco, Darkec, Stankec, Ljubo, Emir, Ivek, Darijan, Anđa, baka Milica, Ivo ribar sa otoka Oliba, Gibo iz Kutine, Ali, Hasan, Dubravka i pokojni Ševa iz ulice Peščenice. Malnar je proglasio nezavisnu Republiku Peščenicu te samog sebe kao doživotnog predsjednika. Njegov kabinet činili su njegovi susjedi, koji su u stvarnom životu siromasi, alkoholičari i socijalni slučajevi. Sve to koristio je kao satiričku platformu za ismijavanje političke scene i društva u kakvom se nalazio.

Često je bio slučaj da se gledatelji koji se telefonski uključe u show počnu obostrano vrijeđati s domaćinima i gostima showa.

Ponekad je iznervirani Malnar govorio gledateljima; "Jadnici, ugasite televizor i idite spavati!" "Idiote, zar nemaš pametnijeg posla, nego gledati televiziju u tri ujutro! Hajde, laku noć!" "Što je, bijedniče, nemaš novaca za biti vani, nego mene moraš gledati na svome malom bijednom crnobijelom televizoru?" "Ako vam se ne sviđa emisija, uzmite daljinski i okrenite imate sto drugih programa, kreteni!"

Malnar je ponekad znao držati monologe po pola sata ili sat vremena gdje je pričao razne stvari od svog putovanja, vlasti, politike do socijalnih i svakodnevnih tema, a uz standardne psovke, palio je cigaretu u programu što je bilo strogo kažnjivo...

Svakako kada je riječ o jedinstvenoj i neponovljivoj emisiji treba spomenuti Malnarovog dugogodišnjeg suradnika i producenta Noćne More Nedjeljka Badovinca Jumba, čovjek koji se rijetko pojavljivao ispred kamere, ali je zato vodio režiju, kamere i ostalo, a svojim specifičnim humorom je zaslužan za mnoge smiješne scene u emisiji poput toga da se Ševi na telefonu predstavi kao njegova doktorica, a on je uvjeren da zaista razgovara sa svojom doktoricom, kada se Jaranu predstavi da je njegova matičarka te ga uspije isprovocirati do te mjere da napusti studio, Darkecu da je njegova susjeda koja je upućena u njegov seksualni život, itd...

Neke od zanimljivosti emisije koje su je činile sve gledanijom:

4. listopada, 2003. godine Noćna mora ugostila je košarkaša Dennisa Rodmana, koji je u Zagreb došao samo zbog sudjelovanja u showu nakon što mu ga je njegov prijatelj i suigrač, Hrvat Toni Kukoč, pokazao putem interneta. U emisiji je gostovalo mnogo javno poznatih osoba.

5. veljače, 2005. emitirana je emisija u kojoj su prikazani isječci iz amaterskog porno filma Kozjak, a koji su zatim izazvali buru u javnosti nakon čega je nekoliko tjedana kasnije Vijeće za elektroničke medije donijelo odluku o oduzimanju koncesije OTV-u na 24 sata. Nekoliko mjeseci kasnije emisija se sa OTV-a seli na Z1 TV.

24. veljače, 2007. u emisiji je gostovao predsjednik Partije podunavskih Srba, Rade Leskovac, to je izazvalo brojne negativne reakcije gledateljstva od kojih mu je dio slao prijeteće poruke telefonskim pozivima, a tri dana nakon emisije, 27. veljače 2007. godine, Malnar je, zbog toga što je pozvao Leskovca u emisiju, pretučen u kafiću 'Kod Mike' u Planinskoj ulici u Zagrebu, napadač koji je doputovao iz Osijeka, prišao je s leđa i izudarao ga metalnom šipkom po glavi, zbog čega je iste večeri hospitaliziran u zagrebačkoj bolnici 'Merkur'.

Z1 Televizija promijenila je satelitsko emitiranje; od listopada 2009. promijenjeno je s Hotbirda na Atlantic Bird, tako da brojni obožavatelji širom Europe, koji su show pratili putem satelitskog programa, od tada više nisu mogli pratiti show.

Nightmare Stage naziv je i Malnarove kolumne koja se redovito objavljivala u tjedniku Globus.

Popularni član Noćne more Zvonimir Levačić - Ševa preminuo je 5. svibnja 2010. Vijest o smrti legendarnog Ševe objavile su i velike hrvatske medijske kuće.[1][2] Osim Ševe do danas su preminuli i Ivek, Ali, Ljubo, Ivo ribar sa Oliba i baka Milica... Željko Malnar je preminuo 2013.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Dnevnik.hr Umro Ševa, zvijezda legendarne Noćne more, 6. svibnja 2010.
  2. Dnevnik.hr Prijatelji se oprostili od velikana Ševe, 6. svibnja 2010.

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]