Noćna mora Željka Malnara

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Noćna mora Željka Malnara
Noćna Mora (08).JPG
Format talk show
Voditelj Željko Malnar
Jezik/ci hrvatski
Emitiranje
Originalni kanal OTV (1992.-2005.)
Z1 Televizija (2005.-2010.)
Originalno prikazivanje 3. listopada 1992. – 26. lipnja 2010.

Noćna mora Željka Malnara ili Nightmare Stage by Željko Malnar bio je noćni Talk show hrvatske televizijske postaje OTV (do 2005. godine), a potom Z1 Televizije (od 2005. godine). Autor Željko Malnar počeo je s emitiranjem (kako ga je i sam nazivao) anti-televizjskog showa 3. listopada 1992., subotnjim noćima uživo od 22:00 do jutarnjih sati (ponekad čak 6:00 ili 8:00). Emitiranje Noćne More službeno je završilo 26. lipnja 2010. S vremenom je emisija zbog svoje jedinstvene originalnosti i rušenja tabua stekla kultni status i veliku gledanost. Zagrebački odbor Gradske skupštine za javna priznanja nominirao je 2004. godine Noćnu moru za dodjelu Plakete Grada Zagreba, i to "za njezinu autentičnost, hrabro suprotstavljanje umjetnom virtualnom svijetu, lažnim veličinama i društvenoj hipokriziji". Međutim, nominacija nije prihvaćena nakon što je Hrvatski helsinški odbor ustvrdio da se u toj emisiji "beskrupulozno koriste hendikepirane osobe i širi rasizam".

Pored pokojnog Malnara ekipu Noćne more činili su neobični njegovi zagrebački susjedi s nadimcima: Cezar, Tarzan, Jaran, Remzo, Laki, Braco, Darkec, Stankec, Ljubo, Emir, Ivek, Darijan, Anđa, Ivo ribar sa otoka Oliba, Gibo iz Kutine, Ali, Hasan, Dubravka i pokojni Ševa iz ulice Peščenice. Malnar je proglasio nezavisnu Republiku Peščenicu te samog sebe kao doživotnog predsjednika. Njegov kabinet činili su njegovi susjedi, koji su u stvarnom životu siromasi i socijalni slučajevi. Sve to koristio je kao satiričku platformu za ismijavanje političke scene i društva u kakvom se nalazio.

Često je slučaj da se gledatelji koji se telefonski uključe u show počnu obostrano vrijeđati s domaćinima i gostima showa.

Ponekad Malnar kaže gledateljima „Jadnici, ugasite televizor i idite spavati! Idiote, zar nemas pametnijeg posla, nego gledati televiziju u tri ujutro! Hajde, laku noć! Što je, bijedniče, nemas novaca za biti vani, nego mene moraš gledati na svome malom televizoru crnobijelom?

Neke od zanimljivosti emisije koje su je činile sve gledanijom:

4. listopada, 2003. godine Noćna mora ugostila je košarkaša Dennisa Rodmana, koji je u Zagreb došao samo zbog sudjelovanja u showu nakon što mu ga je njegov prijatelj i suigrač, Hrvat Toni Kukoč, pokazao putem interneta. U emisiji je gostovalo mnogo javno poznatih osoba.

5. veljače, 2005. emitirana je emisija u kojoj su prikazani isječci iz amaterskog porno filma Kozjak, a koji su zatim izazvali buru u javnosti nakon čega je nekoliko tjedana kasnije Vijeće za elektroničke medije donijelo odluku o oduzimanju koncesije OTV-u na 24 sata. Nekoliko mjeseci kasnije emisija se sa OTV-a seli na Z1 TV.

24. veljače, 2007. u emisiji je gostovao predsjednik Partije podunavskih Srba, Rade Leskovac, to je izazvalo brojne negativne reakcije gledateljstva od kojih mu je dio slao prijeteće poruke telefonskim pozivima, a tri dana nakon emisije, 27. veljače 2007. godine, Malnar je, zbog toga što je pozvao Leskovca u emisiju, pretučen u kafiću 'Kod Mike' u Planinskoj ulici u Zagrebu, napadač koji je doputovao iz Osijeka, prišao je s leđa i izudarao ga metalnom šipkom po glavi, zbog čega je iste večeri hospitaliziran u zagrebačkoj bolnici 'Merkur'.

Z1 Televizija promijenila je satelitsko emitiranje; od listopada 2009. promijenjeno je s Hotbirda na Atlantic Bird, tako da brojni obožavatelji širom Europe, koji su show pratili putem satelitskog programa, od tada više nisu mogli pratiti show.

Nightmare Stage naziv je i Malnarove kolumne koja se redovito objavljivala u tjedniku Globus.

Popularni član Noćne more Zvonimir Levačić - Ševa preminuo je 5. svibnja 2010. Vijest o smrti legendarnog Ševe objavile su i velike hrvatske medijske kuće.[1][2]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Dnevnik.hr Umro Ševa, zvijezda legendarne Noćne more, 6. svibnja 2010.
  2. Dnevnik.hr Prijatelji se oprostili od velikana Ševe, 6. svibnja 2010.

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]