Njemačka vojna uprava u okupiranoj Francuskoj

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Vojna uprava u Francuskoj
Militärverwaltung in Frankreich
Teritorij pod njemačkom vojnom upravom
  
 
  
1940. – 1944.   
Zastava Grb
Zastava Simbol
Lokacija Vojne uprave u Francuskoj
Lokacija Vojne uprave u Francuskoj
Tamnozeleno: zone occupée (1940-42), preimenovana u zone nord (1942-44). Svijetlozeleno: zone sud (1942-44)
Glavni grad Pariz
Jezik/ci francuski, njemački
Vlada Vojna uprava
Vojni komandant
 - 1940. – 1942. Otto von Stülpnagel
 - 1942. – 1944. Carl-Heinrich von Stülpnagel
 - 1944. Karl Kitzinger
Historija Drugi svjetski rat
 - Uspostavljena svibanj 1940.
 - Operacija Anton 11. studenog 1942.
 - Oslobođenje Francuske ljeto 1944.
 - Ukinuta prosinac 1944.
Danas dio  Francuska

Njemačka vojna uprava u okupiranoj Francuskoj (njemački: Militärverwaltung in Frankreich) je privremena vojna uprava koju je uspostavio Treći Reich u Drugom svjetskom ratu kako bi vrišio upravo nad okupiranim dijelovima sjeverne i zapadne Francuske. Izvorno je vojna prava obuhvaćala samo zone occupée (sjever i zapad zemlje), no u studenom 1942. godine je preimenovana u zone nord kako bi se vršila razlika u odnosu na zone sud, koja je obuhvaćala dotad neokupiranu, ali Reichu odanu zone libre.

Funkcioniranje vojne uprave bilo je djelomično temeljeno na uvjetima drugog armistica u Compiègneu nakon iznenađujućeg uspjeha Wehrmachta koji je doveo do pada Francuske. Naime, obje strane su vjerovale kako će okupacija biti privremena i trajati do postizanja dogovora s Britanijom, što je izgledalo iminentno. Jedan od primjera tako olako shvaćene okupacije je i odredba prema kojoj su francuski vojnici imali status ratnih zarobljenika do prekida svih neprijateljstava.

Vojnom upravom službeno je dokinuta Treća Francuska Republika, koju je formalno naslijedila Višijevska Francuska, Reichu odana neutralna država koja je upravu vršila nad neokupiranim dijelom Francuske (zone libre). Kako je Pariz potpao pod zone occupée (iako je formalno ostao glavni grad), središte vlade premješteno je u gradić Vichy, odakle se vršila sva uprava.

Iako je Višijevska vlada nominalno upravljala cijelom Francuskom, vojna uprava u okupiranom dijelu zemlje bila je, de facto, nacistička diktatura. U studenom 1942., vojna uprava je sa zone occupée proširena i na zone libre u sklopu Operacije Anton, što je bio njemačko-talijanski odgovor na savezničku Operaciju Torch. Višijevska Francuska je i dalje postojala, no sada je svedena tek na status marionetske tvorevine.

Vojna uprava u Francuskoj dokinua je nakon oslobođenja Francuske, nedugo nakon savezničkih iskrcavanja u Normandiji i Provansi. Formalno je postojala od svibnja 1940. do prosinca 1944. godine, iako je već na ljeto 1944. većina Francuske bila oslobođena.