Nivelleova ofenziva

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Nivelleova ofenziva
Segment Prvog svjetskog rata (Zapadni front)

Francuske trupe na brdu Chemin des Dames
Datum 16. travnja9. svibnja 1917.
Lokacija Francuska sjeverna Francuska
Ishod pobjeda Njemačke
Sukobljene strane
Francuska Francuska
 Ujedinjeno Kraljevstvo
 Rusko Carstvo
 Njemačko Carstvo
Komandanti i vođe
Francuska Robert Nivelle
Ujedinjeno Kraljevstvo Douglas Haig
Njemačko Carstvo Erich Ludendorff
Njemačko Carstvo Princ Wilhelm
Snage
1,200,000 vojnika
128 tenkova
cca. 480,000
Žrtve i gubici
187,000 163,000
15,000 – 20,780 zarobljenih


Nivelleova ofenziva je naziv za francusko-britansku ofenzivu na Zapadnom frontu Prvog svjetskog rata, čiji je idejni tvorac bio Robert Nivelle. Francuski dio ofenzive trebao je biti taktički odlučujuć - proboj njemačke obrane kod rijeke Aisne u roku od 48 sati, uz očekivane gubtike od oko 10,000 ljudi. Francuska 3. armija trebala je lansirati preliminarni napad kod Saint-Quentina, dok su britanske 3. i 5. armija trebale napasti Nijemce kod Arrasa i tako stvoriti diverziju koja bi otvorila fronte na rijeci Aisne i u regiji Champagne. Glavni napad trebao se voditi uz Chemin des Dames, uz supsidijarni napad 4. armije. Posljednja faza ofenzive zamišljena je kao susret pobjedonosnih britanskih i francuskih trupa te nastavak protjerivanja Nijemaca do granice Carstva.

Francusko-britanski napadi su bili taktički uspješni; francuska 3. armija zarobila je njemačke jedinice zapadno od Hindenburgove linije u periodu 1.4. travnja 1917. godine. Britanske armije su ostvarile najdublji prodor otkako je započelo rovovsko ratovanje, slijedeći tok rijeke Scarpe i osvojivši Arras. Pad Arrasa nanio je Nijemcima teške gubitke, privukao rezerve i omogućio osvajanje Vimiyja na sjeveru. Glavna francuska ofenziva na Aisnei započela je 16. travnja i također je bila taktički uspješna. Ipak, pokušaj da se Nijemcima nametne strateški odlučujuća bitka pokazao se neuspješnim tako da je 25. travnja glavna ofenziva suspendirana.

Krah Nivelleove ofenzive i velik broj žrtava doveo je do serije pobuna unutar Francuske vojske, koje su pak dovele do Nivelleove smjene, imenovanja maršala Pétaina za vrhovnog zapovjednika i prohvaćanje defenzivne taktike dok se francuska vojska oporavi. Borbe koje su uslijedile, znane kao "Bitke za promatračnice", vodile su se cijelo ljeto za lokalnu prevlast na Chemin des Dames. Tokom listopada 1917., Francuzi su izveli napad ograničenog dometa na La Malmaison i prisilili Njemačku na povlačenje preko doline Ailette.