Nino Raspudić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Nino Raspudić (Mostar, 3. novembar 1975) je hrvatski talijanist, aktivist i publicist koji radi kao docent za talijansku književnost na Odsjeku za talijanistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Široj je javnosti poznat kao jedan od inicijatora podizanja spomenika Bruce Leeju u rodnom Mostaru, kao i po polemikama koje na temu položaja bosanskohercegovačkih Hrvata vodi s hrvatskim intelektualcima lijeve i liberalne orijentacije.

Život i rad[uredi | uredi kod]

Osnovnu školu završio je u rodnom Mostaru. Maturirao u Italiji (Treviso). Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1999. godine diplomirao filozofiju i talijanski jezik i književnost, 2004. magistrirao s radnjom «'Slaba misao' i postmodernistička poetika u suvremenoj talijanskoj prozi», a 2008. doktorirao s radnjom «Prekojadranski (polu)orijentalizam: dominantni modeli konstruiranja slike Hrvata u talijanskoj književnosti od prosvjetiteljstva do danas» (mentor prof. dr Mladen Machiedo).

Od 2000. radi kao znanstveni novak na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Otada je saradnik u naučno-istraživačkim projektima Katedre za talijansku književnost: «Preobrazba tradicije u modernoj i suvremenoj recepciji» (2000—2002) i «Subjekt, identitet i drugotnost» (2002—2006), koje je vodio prof. dr. Mladen Machiedo.

Od izrade doktorske disertacije, bavio se i objavljivao o recepciji Slovena i Hrvata u Italiji, o prikazivanju dalmatinske žene u delima Carla Goldinija i Carla Gozzija.

Čest je gost televizijskih emisija i debata. Sudelovao je u serijalu emisija «Peti dan» Hrvatske radiotelevizije 2011—2012. godine.

Bibliografija[uredi | uredi kod]

Knjige

  • Slaba misao, jaki pisci: postmoderna i talijanska književnost, Naklada Jurčić, Zagreb, 2006. (verzija magistarske teze)
  • Jadranski (polu)orijentalizam: prikazi Hrvata u talijanskoj književnosti, Naklada Jurčić, Zagreb, 2010. (verzija doktorske teze)

Prevodi

  • Niccolò Ammaniti, Blato, AGM, Zagreb, 2005.
  • Umberto Eco, Otprilike isto: iskustva prevođenja, Algoritam, Zagreb, 2006.
  • Gianni Vattimo, Transparentno društvo, Algoritam, Zagreb, 2008.