Ningchengopterus

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ningchengopterus
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Sauropsida
Red: Pterosauria
Podred: Pterodactyloidea
Rod: Ningchengopterus
Lü J., 2009

Ningchengopterus je rod pterosaura pterodaktiloida iz ranokredske Formacije Yixian u Kini. Poznat je iz jednog neodraslog primjerka, holotipa CYGB-0035, gotovo potpunog skeleta na kojem su također vidljivi meki dijelovi, kao što je letna membrana i malo krzna. Nomenklaturni tip je N. liuae. Naziv roda odnosi se na okrug Ningcheng u Unutrašnjoj Mongoliji; naziv vrste dat mu je u čast skupljača fosila, gđice Liu Jingyi.[1]

Ovaj rod karakteriziraju lubanja koja je neznatno duža od ukupne dužine svih leđnih i krsnih pršljenova, 50 zuba (uključujući i gornju i donju vilicu), kratki pršljenovi sredine vrata, ramena kost i lopatica po dužini jednake kostima zapešća krila, lakatna i bedrena kost jednake dužine prvoj i trećoj falanzi krila. Sličan omjer falange krila 2 falangi krila 1 kod Ningchengopterusa i Eosipterusa ukazuje na to da je Ningchengopterus možda bio u bližem srodstvu sa pterosaurima iz porodice Ctenochasmatidae. Međutim, također bi mogao ukazivati na to da je kod nekih pterosaura postojao izometričan rast prve dvije falange krila.

Povezano[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Lü J. (2009). „A baby pterodactyloid pterosaur from the Yixian Formation of Ningcheng, Inner Mongolia, China”. Acta Geologica Sinica 83 (1): 1–8. DOI:10.1111/j.1755-6724.2009.00001.x.