Nikostrat (komediograf)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Nikostrat (grč. Νικόστρατος, 4. vek pne.) bio je grčki komediograf i, prema Apolodoru, najmlađi od trojice Aristofanovih sinova.

Atenej ga smešta u okvire srednje atičke komedije,[1] ali je makar delimično pripadao i novoj komediji. Na primer, Harpokration spominje da je komad Lovac na ptice (Ὀρνιθευτής) pripadao novoj atičkoj komediji. U komadu Kraljevi (Βασιλεῖς) uveo je lik hvalisavog vojnika, a u komadu Lihvar (Τοκιστής) likove pohlepnog zelenaša i razmetljivog kuvara. Fotije prenosi priču kako je Nikostrat, ludo zaljubljen u neku Tetigideju, počinio samoubistvo skočivši s Leukdaske stene.[2]

Sačuvano je 19 naslova njegovih komada, no za neke od njih kao autor navođen je i Fileter, koji je po nekima bio srednji Aristofanov sin. Neki naslovi ukazuju na mitološke travestije, npr. Hekata (Ἐκάτη), dok su neki bliži tematici nove komedije, npr. Sirijac (Σύρος) i Lažno žigosani (Ψευδοστιγματίας).

Nikostratovo se ime nalazi na listi pobednika na dramskim nadmetanjima na Lenejama, i to nakon Menandra, Filemona, Apolodora iz Karista, Difila i Filipida, a na Velikim Dionisijama je verovatno osvojio drugo mesto 311. pne.[3] Na jednom natpisu iz 280. pne., nađenom na Delosu, urezano je njegovo ime sa imenima još dva komediografa.

Reference[uredi - уреди | uredi izvor]