Nikostrat (komediograf)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Nikostrat (grč. Νικόστρατος, 4. vek pne.) bio je grčki komediograf i, prema Apolodoru, najmlađi od trojice Aristofanovih sinova.

Atenej ga smešta u okvire srednje atičke komedije,[1] ali je makar delimično pripadao i novoj komediji. Na primer, Harpokration spominje da je komad Lovac na ptice (Ὀρνιθευτής) pripadao novoj atičkoj komediji. U komadu Kraljevi (Βασιλεῖς) uveo je lik hvalisavog vojnika, a u komadu Lihvar (Τοκιστής) likove pohlepnog zelenaša i razmetljivog kuvara. Fotije prenosi priču kako je Nikostrat, ludo zaljubljen u neku Tetigideju, počinio samoubistvo skočivši s Leukdaske stene.[2]

Sačuvano je 19 naslova njegovih komada, no za neke od njih kao autor navođen je i Fileter, koji je po nekima bio srednji Aristofanov sin. Neki naslovi ukazuju na mitološke travestije, npr. Hekata (Ἐκάτη), dok su neki bliži tematici nove komedije, npr. Sirijac (Σύρος) i Lažno žigosani (Ψευδοστιγματίας).

Nikostratovo se ime nalazi na listi pobednika na dramskim nadmetanjima na Lenejama, i to nakon Menandra, Filemona, Apolodora iz Karista, Difila i Filipida, a na Velikim Dionisijama je verovatno osvojio drugo mesto 311. pne.[3] Na jednom natpisu iz 280. pne., nađenom na Delosu, urezano je njegovo ime sa imenima još dva komediografa.

Reference[uredi | uredi kod]