Nikola Radišić

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Commons-emblem-issue.svg Moguće je da ovaj članak ili neki njegov dio sadrži netočne ili sumnjive informacije.
Molimo vas da pomognete Wikipediji da ispravi te informacije i postavi one točne, ukoliko je to moguće. Za više detalja, pogledajte stranicu za razgovor.
Commons-emblem-question.svg Ovom članku ili jednom njegovom dijelu nedostaju izvori.
Molimo vas da pomognete Wikipediji i dodate odgovarajuće izvore u članak.
Gnome-edit-clear.svg Ovaj članak zahtijeva čišćenje.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.

Nikola Radišić, novinar trenutno na TVB92

Biografija

Saradnju sa B92 počeo je sasvim slučajno, u januaru 2000. godine, kao jedini dopisnik nekog srpskog medija iz Prištine. Nakon mnogobrojnih novinarskih epizoda, 2004. godine konačno je stigao u redakciju B92 i posle samo mesec dana na radiju, vratio se televiziji. Pored reporterskog posla, povremeno se pojavljuje i na malom ekranu, kao prezenter vesti.

Novinarsku karijeru započeo je septembra 1993. godine u Inđiji. Sa prekidima, na tamošnjem radiju proveo je 8 godina, radeći poslove novinara, voditelja, urednika informativnog programa...

Nekoliko godina paralelno je radio za više medija. Devedesete godine prošlog veka proveo je radeći za mnogobrojne beogradske i novosadske medije, među kojima su RTS, Studio B, Blic...

Prvi susret sa televizijom dogodio se u decembru 1996. godine. Bogica Mijatović ga je pozvao da radi popularnu "Garažu" za TV Novi Sad. Ponosan je na novosadsku verziju te emisije i za nju voli da kaže da je predstavljala potpunu suprotnost beogradskoj verziji, jer je popularizovala vojvođanski rokenrol, koji je u to doba bio u ekspanziji.

Mnogobrojne novinarske planove uništilo mu je bombardovanje 1999. godine. Tada je prestao da radi za sve domaće medije. Ipak, sudbinu nije mogao da izbegne, pa je u avgustu iste godine delimično ostvario svoju veliku želju da bude ratni reporter i jednim od poslednjih autobusa na relaciji Beograd-Priština, otišao je na Kosovo, u trenutku kada su svi njegovi poznanici uzmali karte za suprotni pravac. Radio je program na srpskom i engleskom jeziku za radio Misije UN na Kosovu. U tom periodu bio je jedan od dva srpska novinara u Prištini

Nakon petooktobarskih promena vratio se sa Kosova u Inđiju i u novi vek ušao radeći paralelno za lokalni radio i novosadske medije Radio 021 i dnevni list "Dnevnik".

U međuvremenu je pisao i izveštavao za mnogobrojne domaće i strane medije, od inđijske televizije, preko bugarskog nacionalnog radija, do novina srpskih iseljenika u Americi. Bavio se i muzikom u medijima, a bio je zadužen i za medijske promocije više festivala, među kojima je i novosadski “Exit”.

Rođen je na Đurđevdan, 6. maja 1973. godine u Novom Sadu. Detinjstvo je proveo u Inđiji. Sa 15 godina napustio je rodni dom i otišao u Sarajevo na školovanje. Inženjer informatike postao je u Novom Sadu. Prošao je više novinarskih kurseva. Nema nameru da radi u struci, jer su kompjuterski frikovi po njemu “neverovatno dosadni”. Iako prezenterski posao smatra veoma odgovornim i interesantnim, ne voli da se pojavljuje na ekranu. Pronašao se u svakodnevnom trčanju za dnevnim događajima. I dalje namerava da na taj način održava problematičnu liniju.

Sebe smatra velikim borcem za očuvanje životne sredine, prava životinja, prava manjina... Ne podnosi autoritete i nepravdu. Mrzi licemere. Voli život.