Nikola Plećaš

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Nikola Plećaš
Nadimak sveti Nikola
Rođenje 10. siječnja 1948.
Bruvno
Karijera 1960-ih - 1970-ih
Klub
Bivši klubovi KK Oriolik
Lokomotiva
Nagrade i dostignuća
Košarka
Olimpijske igre
Srebro 1968. Mexico City Jugoslavija
Svjetska prvenstva
Zlato 1970. Ljubljana Jugoslavija
Srebro 1974. Portoriko Jugoslavija

Nikola Plećaš (Bruvno, 10. siječnja 1948.), visok 188 cm, bivši jugoslavenski košarkaš i jugoslavenski košarkaški reprezentativac.

Igrao je na položaju beka. Igrao je '60-ih i '70-ih i tada bio uvjerljivo najbolji igrač kluba. Bio je poznat po nadimku "sveti Nikola". Jednim je od najboljih strijelaca "Lokomotive", a time i nasljednika "Cibone", svih vremena. Imao je karakterističan šut koji je bio vrlo precizan i da se vodila statistika po današnjim pravilima, mnogi koševi koje je postigao bili bi trice, no tada nije bilo tog pravila. Vrlo karakterističan je imao i ulaz u reket s lijeve strane kada bi se nakon dvokoraka u skoku odrazio (imao je vrlo dobar odraz) skoro vertikalno i od table zabijao koševe. Nije bila rijetkost da je po tadašnjim pravilima zabijao po 40 koševa na utakmici, što bi uz priznavanje današnjih trica bilo i više od 50 koševa. Bio je igrač koji je mogao odlučiti utakmicu sam.

Igračka karijera[uredi | uredi kod]

Klupska karijera[uredi | uredi kod]

U karijeri je igrao za "Oriolik", "Lokomotivu"...

Reprezentativna karijera[uredi | uredi kod]

Član je reprezentacije Jugoslavije koja je 1970. u Ljubljani osvojila zlatnu medalju na Svjetskom košarkaškom prvenstvu pobijedivši u finalnoj skupini i SAD što je bila prvorazredna senzacija.

Trenerska karijera[uredi | uredi kod]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]