Never on Sunday

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Nikad nedjeljom)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Never on Sunday
Ποτέ Την Κυριακή
RežijaJules Dassin
ScenarioJules Dassin
UlogeMelina Mercouri
Jules Dassin
Giorgos Fountas
MuzikaManos Hatzidakis
MontažaRoger Dwyre
DistribucijaLopert Pictures Corporation (1960)
Datum(i) premijere
5. 1960 (1960-05) (Cannes)
Trajanje91 min.
Zemlja Grčka
 Sjedinjene Države
Jezikengleski
grčki
ruski
Budžet150.000 $[1]
Bruto prihod4 mil. $ (rentals)[2]

Nikad nedjeljom (engl. Never on Sunday; grč. Ποτέ Την Κυριακή) je grčko-američka filmska komedija snimljena 1960. u režiji Julesa Dassina, danas poznata kao najpopularnije ostvarenje grčke kinematografije i jedno od najpopularnijih ostvarenja svjetske kinematografije sa početka 1960-ih.

Glavni lik, koga tumači Melina Mercouri, je Ilya, prostitutka iz grčke luke Pirej, koja je zbog šarma, ljepote, ali i slobodoumnosti postala svojevrsna lokalna znamenitost. Radnja prikazuje kako se sreće sa američkim turistom i klasičnim učenjakom Homerom Thraceom (koga tumači Dassin), koji postaje uvjeren kako Ilya predstavlja sve što je loše i iskvareno u suvremenoj Grčkoj, te je nastoji po svaku cijenu "izvesti na pravi put" i uskladiti sa vlastitim idealima antičke Grčke.

Dassin je u film unio dosta autobiografskih elemenata, s obzirom da je kao i protagonist, bio veliki poklonik grčke kulture. Sam je film, za razliku do njega, nastojao dati što pozitivniji prikaz suvremene Grčke, odnosno stranim gledateljima približiti njenu kulturu, jezik i običaje. U tome je imao dosta uspjeha, a čemu je značajno pridonijela pjesma Djeca Pireja Manosa Hatzidakisa koju u filmu izvodi Mercouri. Ona je postala veliki hit, te kasnije osvojila Oscar za najbolju pjesmu. Sam film je premijerno prikazan na Kanskom festivalu gdje je Mercouri dobila nagradu za najbolju glumicu. Dassin i Mercouri su nekoliko godina kasnije postali supružnici u stvarnom životu.

Uloge[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Tino Balio, United Artists: The Company The Changed the Film Industry, Uni of Wisconsin Press, 1987 p 127
  2. "All-Time Top Grossers", Variety, 8 January 1964 p 69

Vanjske veze[uredi | uredi kod]