Nezavisna Država Makedonija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Područje koje je, prema zamisli, trebalo da uključuje Nezavisna Država Makedonija
Mapa Nezavisne Države Makedonije

Nezavisna Država Makedonija je naziv za pokušaj stvaranja marionetske države pod patronatom Nemačke na području Makedonije, čiji bi glavni grad bilo Skoplje. Prema zamisli, država bi obuhvatala celo područje istorijske Makedonije.

Istorijat[uredi | uredi kod]

Ideolozi stvaranja nezavisne Makedonije bili su članovi organizacije VMRO, čiji je lider bio Ivan Mihajlov. 1. septembra 1944. Hitler izdaje naredbu za formiranje ove države i Nemci šalju Ivana Mihajlova u Skoplje sa zadatkom da proglasi nezavisnu Makedoniju.[1] Ova država je trebalo da obezbedi nesmetano povlačenje Nemaca iz Grčke preko njene teritorije, s obzirom da je Bugarska koja je do tada upravljala tim područjem istupila iz saveza Sila Osovina i prešla na stranu Saveznika 8. septembra. Ivan Mihajlov, međutim, zaključuje da je rat izgubljen i da nema uslova za formiranje nezavisne makedonske države. Tada vojnu kontrolu nad Makedonijom preuzimaju Nemci, dok je lokalnu vlast obavljala stara bugarska administracija, koja više nije bila pod patronatom bugarske vojske i bugarske države. Ovakvo stanje je trajalo od početka septembra do novembra 1944, kada područje Vardarske Makedonije dolazi pod kontrolu jugoslovenskih partizana i postaje deo nove socijalističke Jugoslavije u okviru koje će se formirati Narodna Republika Makedonija.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. http://books.google.rs/books?id=FTw3lEqi2-oC&pg=PA155&dq=%22Independent+Macedonia%22+proclaimed+1944&hl=sr&sa=X&ei=PaKgUJrpCIvOswbWsIDgBw&redir_esc=y#v=snippet&q=%22to%20proclaim%20the%20establishment%20of%20an%20independent%20Macedonia%22&f=false