Newtonovo klatno

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Njutnova kolevka u kretanju; kao postolje iskorišćena je knjiga Ser Isaka Njutna, „Matematički principi filozofije prirode"

Njutnova kolevka, (engl. Newton's cradle) ili, kako se još naziva, Njutnovo klatno (engl. Newton's pendulum), je sprava koja demonstrira zakone održanja impulsa i energije. Konstruisana je pomoću serije klatana (obično 5) koja se oslanjaju jedno na drugo. Svako klatno je zakačeno za okvir ljuljaške pomoću dve niti jednake dužine koje se udaljavaju pod kosim uglom jedna od druge. Ovakav raspored niti ograničava klatna da se kreću samo u jednoj, istoj, ravni.

Njutnova kolevka postala je popularna igračka (ukras sa kancelarijskih, radnih, stolova) od trenutka kada je engleski glumac Simon Prebl (Simon Prebble) izumeo, dao joj naziv i počeo sa njenom proizvodnjom, 1967. godine. U početku, drvenu verziju kolevke prodavao je londonski Herods (Harrods of London) da bi kasnije kolevku u hromiranom dizajnu stvorio vajar i budući filmski režiser Ričard Lonkrein (Richard Loncraine).

Spoljašnje veze

[uredi | uredi kod]