Oleandar

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Nerium)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Oleandar
{{{slika_opis}}}
Naučna klasifikacija
Carstvo: Plantae
Divizija: Magnoliophyta
Razred: Magnoliopsida
Red: Gentianales
Porodica: Apocynaceae
Rod: Nerium

Oleander (lat. Nerium oleander), je zimzelena biljka iz porodice Apocynaceae koja raste od Sredozemlja do Junana u Kini.

Stanište i opis[uredi | uredi kod]

Obično raste oko suvih rečišta, ali se vrlo često gaji kao ukrasna biljka, zbog predivnih cvetova. Raste od 2-6 metara uvis, a krošnja je široka. Listovi rastu u paru ili u troje, kožnati su i debeli, tamnozelene boje, duguljasti i šiljati, dugi od 5-21 cm i široki od 1-3,5 cm. Cvetovi rastu na krajevima grana i boja ima može biti bela, ružičasta, crvena ili žuta. Plod oleandera je duguljast, a u zrelosti se rasprsne i raspe sitno seme.

Gajenje i upotreba[uredi | uredi kod]

Oleander raste dobro u suptropskim područjima u kojima se često gaji kao ukrasna biljka u dvorištima, parkovima ili duž saobraćajnica. Podnosi sušu i čak i kratkotrajan mraz, do -10 °C. U Kaliforniji i drugim državama SAD u kojima su zime blage se često koristi kao ukras i zaštita od buke pored auto-puteva, jer ga jeleni ne jedu zbog otrovnosti, a prilično je otporan na sušu i raste i na lošem tlu.

U hladnim područjima može se gajiti u staklenim baštama ili unutra. Cvet oleandera je prelep i mirisan i to je glavni razlog njegove popularnosti. Postoji preko 400 sorti, sa nekoliko novih hibridnih boja koje ne postoje u divljim sortama: crvenom, ljubičastom, ružičastom i narandžastom; bela i raznorazne ružičaste su najčešće. Mnoge sorte imaju dvostruke cvetove. Mlade biljke najbolje napreduju na mestima na kojima ne treba da se takmiče sa drugim biljkama.

Slike[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]