Nell Arthur

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ellen Lewis Herndon Arthur, o. 1857-1870

Ellen Lewis "Nell" Herndon Arthur (30. august 1837 – 12. januar 1880) bila je supruga američkog političara i predsjednika Chestera A. Arthura.

Rođena je u Culpeperu u državi Virginia kao kćer uglednog pomorca Williama Lewisa Herndona. Sa mužem se upoznala u New Yorku 1856. godine, posredstvom rođaka Dabneya Herndona Mauryja koji je istovremeno bio Arthurov prijatelj. U New Yorku su se i vjenčali tri godine kasnije. Svome je mužu rodila troje djece:

  • William Lewis Herndon Arthur (1860–1863)
  • Chester Alan Arthur II (1864–1937) - plejboj.
  • Ellen Hansbrough Herndon Arthur (1871–1915) - domaćica.

Nell Arthur je u njujorškom otmjenom društvu bila poznata kao talentirana pjevačica, te ga je zabavljala svojim sopranom i nastupanjem u amaterskim pjevačkim družinama. Brak Arthurovih je bio uglavnom sretan, iako su za vrijeme građanskog rata supružnici bili na suprotnim stranama - muž je aktivno sudjelovao u organizaciji unionističke milicije, dok je Nell javno simpatizirala svoju secesionističku rodbinu na Jugu.

Nell je u januaru 1880. godine iznenada obolila od upale pluća i umrla. Muž joj je iste godine izabran za potpredsjednika, a sljedeće je godine, nakon ubistva predsjednika Jamesa A. Garfielda preuzeo njegovo predsjedničko mjesto. Dužnost Prve dame je tokom Arthurovog mandata vršila njegova sestra Mary Arthur McElroy.

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]