Nel segno di Roma

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Nel Segno di Roma)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Nel segno di Roma
Lorella De Luca i Jacques Sernas u sceni filma
RežijaGuido Brignone
Michelangelo Antonioni (van špice)
ProducentEnzo Merolle
Scenario
sinopsis: Guido Brignone
Sergio Leone
Uloge
MuzikaAngelo Francesco Lavagnino
FotografijaLuciano Trasatti
MontažaNino Baragli
StudioGlomer Film
S.C.Lux C.C.F.
Telefilm
Dubrava Film
DistribucijaGlomer Film (Italija)
Datum(i) premijere
5. 3. 1959 (1959-03-05)
Trajanje98 min.
Zemlja Italija
 Francuska
 Zapadna Njemačka
 SFR Jugoslavija
Jezikitalijanski

Nel segno di Roma (sh. Pod znakom Rima) je italijansko-francusko-zapadnonjemačko-jugoslavenski historijski film snimljen 1959. u režiji Guida Brignonea, kome je predstavljalo posljednje ostvarenje u karijeri. Radnja je smještena na Bliski istok u vrijeme tzv. krize 3. vijeka i prikazuje kako Zenobija, vladarica Palmirskog Kraljevstva (čiji lik tumači Anita Ekberg) diže ustanak protiv rimske vlasti, ali i njen odnos sa rimskim konzulom (koga tumači Georges Marchal). Nel segno di Roma je, između ostalog, bio sniman u Zagrebu u studijima tadašnjeg Dubrava Filma, a u pauzama je Ekberg posjećivala tadašnje kavane, gdje, prema svjedočenju Željka Senečića, ostali gosti, na njeno veliko zaprepaštenje, nisu uopće obraćali pažnju.[1] Nel segno di Roma, čije je snimanje velikim dijelom potakao uspjeh filma Le fatiche di Ercole, odnosno slična ostvarenja koji će kasnije postati poznata kao peplum, izazvao je veliku pažnju zbog raskošne produkcije, kao i toga da se Ekberg u svakoj različitoj sceni pojavljuje u različitom, u pravilu "egzotičnom" kostimu.

Veliki je uspjeh doživio i sa druge strane Atlantika, gdje ga je za prikazivanje u SAD otkupila mlada nezavisna kuća American International Pictures. Prvo je prikazan pod naslovom Sheba and the Gladiators (sh. Saba i gladijatori), a potom Sign of the Gladiators (sh. Znak gladijatora), pri čemu ispočetka nikome nije smetalo što se u filmu uopće ne pojavljuju gladijatori; to je ispravljeno naknadnom nasinkronizacijom dijela dijaloga. Usprkos tih detalja, američkoj publici se film svidio, a tome je doprinijela pjesma Zenobia koju je u svrhu promocije snimio pjevač Bill Lee.

Uloge[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Željko Senečić (13. 07. 2010.). „Mirogoj je zagrebački Boljšoj teatar i Skala”. Zagrebancija. Arhivirano iz originala na datum 2016-03-04. Pristupljeno 10 decembar-просинац 2014. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]