Natascha Kampusch

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Natascha Kampusch (Nataša Kampuš, rođena 17.2. 1988.) je tinejdžerka iz Austrije, koja je postala poznata po tome što je oteta 1998. i držana u zatvoreništvu duže od osam godina. Od otmičara, Wolfganga Priklopila, je pobegla 23.8.2006.

Otmica[uredi - уреди | uredi izvor]

Kampusch je napustila svoj dom u Bečkom okrugu Donaustadt 2.3. 1998. kada je krenula u školu, ali se nije vratila kući. Svedok je tvrdio da je video kako ulazi u beli minibus sa zamračenim staklima, te je policija pretresla oko 700 vozila u potrazi za devojčicom. Policija je pričala i sa otmičarem, koji je objasnio da to vozilo koristi za prevoz šuta zbog građevinskih radova u svojoj kući, te da je to jutro bio sâm kući.

Zatvoreništvo[uredi - уреди | uredi izvor]

Držana je u veoma maloj tajnoj sobi u gradu Strasshof an der Nordbahn, oko pola sata vožnje od Beča. Soba ima oko 5 m² (dimenzije 2,78 m dužina x 1,81 m širina x 2,37 m visina). Prostorija nije imala dnevno svetlo, prozore, a sa čeličnim vratima i kupatilom.

Prvih godina otmice, otmičar devojci nije dozvoljavao da napušta sobu, ali ju je kasnije puštao i u dvorište, pa jer nekoliko puta napustila i kuću, pod pretnjom da će, ako od nekoga zatraži pomoć, ta osoba biti ubijena.

Priklopil je devojci davao knjige, obrazovanje i pristup televizoru.

Bekstvo[uredi - уреди | uredi izvor]

Kampusch se pojavila 23.8.2006. u javnosti. Ona je čistila i usisavala otmičarev automobil, BMW 850i u bašti. U 12:53 sati, Priklopil je dobio telefonski poziv na svoj mobilni telefon, te se odaljio od Kampusch zbog zvuka usisivača. Kampusch je ostavila usisivač uključen i pobegla iz dvorišta. Trčala je kroz dvorišta i ulicu nekih 200 metara, tražeći od prolaznika da zovu policiju, ali se niko nije obazirao. Nakon pet minuta, pokucala je na prozor jedne kuće i predstavila se, te je ukućanin pozvao policiju.

Priklopil se, nakon što je saznao da policija traga za njim, ubio skočivši pod voz blizu stanice Nordbahnhof u Beču.

Dana 6.9. 2006. austrijska TV-stanica ORF je emitirala eksluzivni intervju s Nataschom Kampusch, koji je nekoliko sati kasnije emitiralo 400 TV-stanica širom svijeta.