Nastavno-sportska dvorana u Belom Manastiru

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Nastavno-sportska dvorana u Belom Manastiru
Nastavno-sportska dvorana u Belom Manastiru
Lokacija Hrvatska Beli Manastir, Hrvatska
Cijena izgradnje 22,5 milijuna kuna
Otvoren 11. XI. 2007.
Vlasnik Grad Beli Manastir
Korisnici sportske udruge Grada Belog Manastira
Kapacitet 1.300 gledalaca (na fiksnim tribinama 750)
Teren parket
Unutrašnjost dvorane (za vrijeme snimanja priloga za TV-emisiju "Hrvatska uživo", 17. III. 2009)
Gledalište

Nastavno-sportska dvorana u Belom Manastiru je sportska dvorana u vlasništvu Grada Belog Manastira u Školskoj ulici broj 3, sagrađena na igralištu (koje je školsko zemljište) pokraj srednjoškolskog kompleksa, na uglu Školske i Ulice kralja Petra Krešimira IV, preko puta Doma zdravlja.

Gradnja[uredi | uredi kod]

Kamen temeljac položili su u aprilu 2006. godine tadašnji predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i ministri prometa i poljoprivrede Božidar Kalmeta i Petar Čobanković.

Izradnja je trebala biti završena u maju 2007. godine, no osječka tvrtka "Gradnja" poslove je užurbano završavala tek pred Dan Grada Belog Manastira (Sveti Martin) 11. XI. 2007. godine, kad je uz vatromet dvorana svečano otvorena. Izgradnja dvorane rezultat je dobre saradnje lokalne HDZ-ovske vlasti i vlasti na državnom nivou iz iste stranke.

U toku gradnje dvorane uređen je i prostor oko nje (uključujući i dotada oronulu trafo-stanicu), a iza dvorane izgrađeno je rukometno igralište. Pri gradnji dvorane čak je očuvan drvored u Ulici kralja Petra Krešimira IV, a izrezana su samo stabla koja su bila ispred dvorane u Školskoj ulici.

Korištenje[uredi | uredi kod]

Korištenje dvorane počelo je u januaru 2008. Uz belomanastirske učenike koji u toj dvorani odrađuju nastavu iz fizičkog odgoja, u njoj treniraju i igraju utakmice i belomanastirski sportski klubovi, ali se ona koristi i za kulturne priredbe i druge skupove pa je tako u njoj 11. februara 2009. godine snimana emisija iz HTV-ove serije "Lijepom našom", a 17. marta iste godine uživo prilog za HTV-ovu emisiju "Hrvatska uživo".[1]

Dvorana se koristi za sljedeće aktivnosti: boks, gimnastiku, karate, košarku, odbojku, ples, rukomet, sportsku rekreaciju, stolni tenis, šah te za "aiki dojo takeda" i "ki aikido".[2]

Ime i kapacitet[uredi | uredi kod]

Belomanastirska Nastavno-sportska dvorana, osim tog opisnog imena, nije dobila nikakvo, čak ni kolokvijalno ime.

Ta je dvorana gotovo ista kao i osječka Športska dvorana Jug. Za razliku od osječke, ima 3500 kvadrata i 1300 sjedećih mjesta (na fiksnim tribinama ima 750 mjesta). Vrijednost dvorane je oko 22,500.000 kuna.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. "Beli Manastir u emisijama Lijepom našom i Hrvatska uživo", Mirovna grupa Oaza, Beli Manastir, 17. III. 2009.
  2. Zajednica športskih udruga Grada Belog Manastira, pristup: 28. VI. 2019.