Narudžbenica

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije

Narudžbenica je komercijalni dokument izdat od strane kupca prodavcu, koji ukazuje na vrstu, količinu i cene proizvoda ili usluga koje će prodavac pružiti kupcu. Slanje narudžbenice dobavljaču predstavlja zvaničnu ponudu za kupovinu proizvoda ili usluga. Prihvatanje narudžbenice od strane prodavca obično stvara jednokratni ugovor između kupca i prodavca.

Pozadina[uredi - уреди | uredi izvor]

Postoji nekoliko razloga zašto kompanije koriste narudžbenice.

Narudžbenice omogućuju kupcima da jasno izraze svoje namere ka prodavcu, a prodavci su zaštićeni u slučaju odbijanja kupca da plati za robu ili usluge. Narudžbenice takođe pomažu pri organizovanju nabavke za privredno društvo. Narudžbenice unapređuju proces kupovine tako što ga uvode u standardnu proceduru.

Dobijanje finansijsku pomoć od komercijalnih kreditora ili finansijskih institucija je još jedan razlog za korišćenje narudžbenice.

Elektronske narudžbenice[uredi - уреди | uredi izvor]

Mnoge narudžbenice više nisu papirne, već se prenose elektronski, putem Interneta. Elektronske narudžbenice koja se koristi za kupovinu dobara ili usluga preko interneta mogu se koristiti za usluge ili robu bilo koje vrste.

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]