Narodna biblioteka Smederevo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Narodna biblioteka Smederevo

Narodna biblioteka Smederevo osnovana je 1846. godine kao prva ustanova kulture u Smederevu i jedna od prvih javnih biblioteka u Kneževini Srbiji. Proizišla je iz Smederevskog čitališta. Prvi pomeni knjige i biblioteke u Smederevu vezuju se za despota Đurđa Brankovića, umnog i obrazovanog vladara, koji je na svom dvoru u Smederevskoj tvrđavi imao izuzetno bogatu biblioteku.

Odeljenja[uredi | uredi kod]

  • Odeljenje nabavke i obrade je moderan automatizovan centar koordinirane nabavke i stručne obrade knjiga i drugih publikacija. Na ovom Odeljenju ostvaruje se centralizovana nabavka knjiga, časopisa i drugog bibliotečkog materijala za sve fondove Biblioteke. Obrada bibliotečke građe vrši se uz poštovanje zakonskih propisa i međunarodnih standarda (klasifikacija po UDK sistemu i obrada po ISBD standardu). Monografske publikacije se obrađuju u internom programu BIBLIS i centralizovanom sistemu za obradu bibliotečke građe COBISS. Godišnje, po svim osnovama, nabavi se i stručno obradi oko 5500 monografskih publikacija.
  • Pozajmno odeljenje za odrasle namenjeno je korisnicima starijim od 14 godina. Raspolaže prostorom od 365 , a u njegovom sastavu nalazi se i čitaonica štampe sa 46 mesta u enterijeru i 20 mesta na otvorenom. Pristup knjigama je slobodan a knjižni fond, koji broji preko 80.000 monografskih publikacija, razvrstan je po UDK sistemu. Odeljenje prima 40 naslova dnevne i revijalne štampe. Korisnicima je omogućena neograničena besplatna upotreba Interneta, na računarima instaliranim u čitaonici. Na Odeljenju se redovno priređuju tematski raznovrsne književne večeri, promocije, razgovori i izložbe.
  • Naučno odeljenje namenjeno je određenom profilu čitalačke publike koja se bavi naučno-istraživačkim, studijskim i publicističkim radom. Raspolaže prostorom od 250 u kome je, pored knjižnog fonda, smeštena i čitaonica sa 25 čitalačkih mesta. Fond ovog Odeljenja broji preko 20.000 stručnih i naučnih monografskih publikacija za čiji smeštaj se primenjuje princip numerus currens, a u njegovom sastavu nalazi se i fond periodike. Od posebnog značaja je i određeni broj publikacija koje su pripadale poznatim Smederevcima Dimitriju Ljotiću i Milanu Jovanoviću Stoimiroviću koje se čuvaju u okviru ovog fonda. Pristup fondu nije slobodan. Odeljenje prima i daje na korišćenje 44 stručna časopisa. Korisnicima je omogućena neograničena besplatna upotreba Interneta, na računarima instaliranim u čitaonici. Na Odeljenju se priređuju književne večeri, tribine i izložbe.
  • Dečje odeljenje namenjeno je korisnicima mlađim od 14 godina. Raspolaže prostorom od 135 , a u njegovom sastavu nalazi se i čitaonica sa 30 čitalačkih mesta u enterijeru i 25 mesta na otvorenom. Pristup knjigama je slobodan, a knjižni fond sa preko 65 000 monografskih publikacija organizovan je po UDK sistemu. Odeljenje prima i daje na korišćenje 9 naslova štampe za decu. Korisnicima je omogućena neograničena besplatna upotreba Interneta na računaru instaliranom u čitaonici. Na Odeljenju se priređuju književni programi, izložbe i kreativne radionice. Svake godine se organizuje tradicionalna akcija Čitalačka značka kojom se populariše knjiga i razvija kultura čitanja kod najmlađih korisnika biblioteke.
  • Odeljenje strane knjige otvoreno je 24. aprila 2002. godine, povodom obeležavanja 156 godina od osnivanja Narodne biblioteke Smederevo. Fond ovog odeljenja prvobitno je formiran od knjiga koje su se već nalazile u posedu Biblioteke, kao i od poklona i donacija građana i kulturnih predstavništava i ambasada stranih zemalja u Srbiji. Kupovina najatraktivnijih naslova tekuće svetske produkcije danas je osnovni vid nabavke knjiga na ovom Odeljenju koje čitaocima nudi 10.000 knjiga na 17 stranih jezika. Fond je u slobodnom pristupu, a čitaoci se o njegovom sadržaju informišu i putem elektronskih baza i štampanog Registra naslova. Odeljenje priređuje raznovrsne književne programe i izložbe, za sve kategorije korisnika.
  • Matično odeljenje se stara o razvoju bibliotečke delatnosti u svim tipovima biblioteka u Podunavskom okrugu i koordinira rad bibliotečkih ogranaka. Ovo odeljenje vodi Registar biblioteka Podunavskog okruga i centralni registar bibliotečke građe, pruža stručnu pomoć bibliotekama na terenu, realizuje nadzor nad stručnim radom, stara se o usavršavanju kadrova za obavljanje bibliotečke delatnosti, prati i proučava stanja, potrebe i uslove rada u bibliotečkoj delatnosti, predlaže i sprovodi mere za njihovo unapređenje. Odeljenje povezuje sve biblioteke u Podunavskom okrugu u jedinstven sistem koji čine opštinske biblioteke, sve mesne, školske i specijalne biblioteke u Smederevu, Velikoj Plani i Smederevkoj Palanci, kao i seoski ogranci Narodne biblioteke Smederevo u Lipama, Vranovu, Vrbovcu, Mihajlovcu, Kolarima, Saraorcima, Skobalju, Lugavčini, Ralji i Radincu.

U Podunavskom okrugu ukupno su registrovane 63 biblioteke: tri opštinske 3, šest mesnih, 41 školska, tri specijalne i 10 ogranaka.

Digitalna biblioteka[uredi | uredi kod]

Prve digitalne kolekcije
  • Narodna biblioteka Smederevo, kao promoter lokalne kulturne baštine, pristupila je projektu digitalizacije zavičajne građe koji se realizuje u saradnji sa Odeljenjem za razvoj digitalne biblioteke i mikrografiju Narodne biblioteke Srbije.
  • Digitalizacija Zavičajnog fonda i prezentacija na internetu omogućiće njegovu otvorenost prema širem krugu korisnika, ali i zaštitu i očuvanje.
  • Formirane su prve digitalne kolekcije.
  • Iz fonda periodike digitalizovani su: Fenjer (1876), Glas Podunavlja (1928–1929, 1931–1934, 1936–1938), Smederevski žurnal (1938–1939), Književni krug (1932–1933) i časopis Smederevo (1985–1988; 1994–1998).
  • Iz fonda neknjižne građe digitalizovana je Zbirka Smederevo na starim razglednicama.
  • Zbirka digitalizovanih monografskih publikacija sadrži 98 naslova razvrstanih u nekoliko podzbirki (dela Leontija Pavlovića, dela Milana Jovanovića Stoimirovića, dela Živojina D. Karića, dela Slavka Domazeta, dela Tanasija Mladenovića, dela Milorada Milanovića, monografije osnovnih i srednjih škola, sport u Smederevu, izdanja Narodne biblioteke Smederevo).

Vanjske veze[uredi | uredi kod]