Nargothrond

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Nargotrond)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Nargothrond (Nargotrond) je geografski pojam koji se javlja u delima Dž.R.R. Tolkina Silmarilion, Deca Hurinova i Nezavršene priče. Ime vodi poreklo od pojma narog (tvrđava). To je bio podzemni grad Noldora kraj reke Narog u zapadnom Belerijandu (Srednja Zemlja). Osnovao ga je noldorski kralj Finrod Felagund početkom Prvog doba Sunca. Zajedno sa okolnim zemljama koje su mu pripadale, predstavljao je najveće kraljevstvo Belerijanda. Nargotrond je bio skriven od Orka i Morgota skoro pola milenijuma. Na kraju ga je uništio zmaj Glaurung 496. godine Prvog doba Sunca.

Osnivanje i istorijat[uredi | uredi kod]

Grad je osnovao vilovnjački kralj Finrod Felagund neposredno pošto je iz Valinora došao u Srednju Zemlju. Osnivanju je prethodio Finrodov san u kome ga je Valar Ulmo opomenuo da treba da osnuje utvrdjenje koje će odolevati Morgotovim napadima. Upozorio ga je da mesto koje odabere mora biti mesto jake moći i posebne snage. Vodjen savetima sindarskog kralja Tingola Finrod je najzad našao ono što je tražio, skrovito mesto koje se sastojalo od velikog broja podzemnih pećina ukopanih u obale reke Narog.

Ove prirodne pećine pod korenima Ćelavog Brda (Amon Ruda) još pre dolaska Noldora iz Valinora produbili su i proširili Sitni Patuljci (Noigit Nibin) i jedno vreme su tu živeli. Tada je podzemni grad nosio naziv Nulukizdin. Medjutim, vremenom su Sitni Patuljci gotovo svi izumrli i Nulukizdin je napušten. U takvom stanju ga je zatekao Finrod. Uz pomoć patuljaka sa Plavih Planina isklesao je veličanstven podzemni grad nazvan Nargotrond. Tokom ovog posla Finrod je postao veliki prijatelj patuljaka i oni su mu u znak zahvalnoti poklonili ogrlicu Nauglamir. Tokom gradnje Nargotronda, patuljici su Finroda nazvali Felagund što znači klesar pećina.

Tokom narednih 500 godina Nargotrond je ostao skriven i gotovo niko nije znao gde se taj grad nalazi i Morgot nije obraćao mnogo pažnje na njega.

Njegova propast počela je dolaskom Hurinovog sina Turina Turambara. On je, gradnjom veliko kamenog mosta, otvorio kapije Nargotronda i spojio obale reke Narog sa gradom Jedno vreme vilovnjačke vojske Nargotronda predvodjene Turinom pružale su veliki otpor Morgotu izlazeći iz grada preko mosta, medjutim kada je počeo glavni napad most se pokazao kao pogubno rešenje jer je preko njega nesmetano ušao zmaj Glaurung i opustošio čitav grad. Preživele su samo pozemne riznice pune blaga koje je Finrod Felagund doneo iz Valinora. Glaurung je sakupio svo blago i svojim ogromnim telom legao na njega zaspavši. Tako se Nargotrond pretvorio u strašno i smradno mesto gde je nekadašnje blago Felagundovo, uzvišeni dragulji Valinora, ležalo izmešano sa kostima mrtvih i tminom dvorana prtvorenih u Glaurungovu jazbinu. Zmaj je ostao u gradu nekoliko godina a onda krenuo u Bretil na konačni obračun sa Turinom Turambarom. Nakon Glaurongovog odlaska, a takodje i dugo posle njegove smrti, Nargotrond je ostao pust, a blago je ležalo razbacano po podzemnim riznicama. Nakon nekog vremena tu se uselio Mim poslednji preosali Sitni Patuljak. On je živeo u napuštenom Nargotrondu, nekadašnjem Nulukizdinu svojih predaka, sve dok u grad nije došoao Turinov otac Hurin, koji je na kraju ubio nezahvalnog Mima i iz grada od sveg blaga poneo samo Nauglamir. Nakon ovog dogadjaja Nargotrond, nekada najveće i najsjajnije kraljevstvo Belerijanda pada u zaborav i više se nigde ne pominje.

Vladari Nargotronda[uredi | uredi kod]

Prvi vladar utvrdjenja nije poznat, bio je to neki od Sitnih Patuljaka koji su u davno vreme pre doladska Noldora u Srednju zemlju podigli Nulukizdin. Prvi vladar Nargotronda, grada podignutog na temeljima nekadapšnjeg patuljačkog grada bio je Finrod Felagund, nakon njega gradom je vladao njegov mlađi brat Orodet, zatim je par godina vladao Morgotov zmaj Glaurung i na kraju jedini stanovnik pa time i vladar ovog već uništenog grada bio je sitni patuljak Mim.

Bitne činjenice, događaji i ličnosti[uredi | uredi kod]

  • Finrod Felagund je u riznicama Nargotronda imao neprocenjivo blago doneto iz Valinora. Ono je na kraju ostalo zaboravljeno u podrumima uništenog grada.
  • Ovde su patuljci napravili Nauglamir za Finroda Felagunda.
  • Beren poznat kasnije kao Beren Jednoruki došao je do Nargotronda tražeći Felagundovu pomoć u zadobijanju silmarila iz Sauronove krune.
  • Ovde su živeli sinovi Feanorovi Kurufin i Kelegorm koji su oteli Lutijenu Tinuvijelu, koja je krenula u potragu za Berenom, i držali je zatočenu u Nargotrondu sve dok joj valarski pas Huan nije pomogao da pobegne.
  • Kelebrimbor, sin Kurufinov i unuk Feanorov, ostao je u Nargotrondu odbivši da krene za svojim ocem. On je napravio tri vilovnjačka Prstena Moći, za kojima je u kasnijim danima Sauron bezuspešno tragao.
  • Ovo je bio i dom Gvindora, hrabrog vilovnjaka koji je u bici Nebrojenih Suza (Nirnait Arnoidiad) uspeo da dodje do samih kapija Angbada gde ga je Morgot zarobio.
  • Turin je živeo tri godine u Nargotrondu i spletom nesrećnih okolnosti doveo do njegovg uništenja. U to vreme Felagund je već bio mrtav, a gradom je vladao Orodet.
  • Pre sloma Nargotronda Orodet je dva puta upozoren na moguću propast grada. Prvi put proročanstvom da će Gondolin biti kraljevstvo koje će se najduže opirati Morgotu, i drugi put kada mu je Valar Ulmo (gospodar voda) poručio da sruši veliki kameni most ma koliko ga smatrao lepim i vrednim, jer propast stiže uskoro.
  • Glaurung je na ruševinama Nargotronda bacio čini na Nienoru te je ona zaboravila svoje poreklo i venčala se za svog brata Turina.
  • Hurin je u Nargotrondu ubio patuljka Mima, uzeo Nauglamir i time posredno doveo do smrti kralja Tingola. Odlaskom Hurina iz grada Nargotrond izlazi iz svih daljih priča.

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Tolkin Dž.R.R. Silmarilion, priredio K. Tolkin. Izdavač Esotheria 1993, Beograd, ISBN 9788681585245
  • Tolkin, Dž.R.R. Deca Hurinova. Priredio Kristofer Tolkin. Ilustrovao Alan Li. Izdavač Alnari, Beograd, 2007, ISBN 9788677105624
  • David Day, Tolkien, an illustrated ATLAS. Ed. Cassell, London, 2015. ISBN 1626864934
  • Tolkien, the ilustrated encyclopedia. David Day. A touchstone book. Published by Simon & Schuster 1996. ISBN 0684839792
  • Tolkin, nezavršene priče o Numenoru i Srednjoj Zemlji. Priredio Kristofer Tolkin. Izdavač Alanari, Beograd, 2003. ISBN 978-86-7710-283-8
  • Foster Robert, The complete guide to Middle-Earth. The definitive companion to the world of J.R.R. Tolkien. Ilustrated by Ted Nasmith. Harper Collins Publishers, 2003. ISBN 0-345-44976-2