Napoleon I na carskom tronu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Napoleon I na carskom tronu
Jean Auguste Dominique Ingres, 1806.
ulje na platnu , 259 × 162 cm
Musée de l'Armée, Pariz

Napoleon I na carskom tronu (francuski: Napoléon Ier sur le trône impérial) je službeni portret cara Napoleona I kojega je 1806. godine naslikao Jean Auguste Dominique Ingres.

Slika prikazuje Napoleona u odori koju je nosio tokom svog posvećenja kako sjedi na stolici kružnog naslona s dvije kugle od bjelokosti koje se nalaze na naslonima. U svojoj desnoj ruci drži žezlo Karla Velikog, a u lijevoj Ruku pravde. Na glavi mu se nalazi zlatni lovorov vijenac, sličan onome kakvog je nosio Julije Cezar. Odora je izrađena od hermelina, a car oko vrata nosi i veliku ogrlicu odlikovanja Légion d'honneur. Krunidbeni mač nalazi se u svojim koricama. Careva obuća dekorirana je zlatom, a noge mu odmaraju na jastuku. Tepih prikazuje carskog orla. Potpis INGRES P xit nalazi se u donjem lijevom, a datum ANNO 1806 u donjem desnom kutu.

Historičari umjetnosti smatraju kako je direktan model za ovaj portret bio Fidijin kip Zeusa u Olimpiji, s tim da određeni broj smatra kako je model bio prikaz Boga na Gentskom oltaru Jana van Eycka. Također, Ingres je na portretu odao počast Rafaelovoj slici Madonna della seggiola.

Djelo je izvorno izloženo kao eksponat 272 u pariškom Salonu 1806. godine pod naslovom Njegovo Veličanstvo Car na svom prijestolju, a kao vlasnik je naveden Corps législatif. Godine 1815., slika je prebačena u muzej Louvre. Godine 1832., Auguste de Forbin preselio je sliku u Les Invalides, isprva u kapelicu, a onda, od 1860., u biblioteku. Danas se ona nalazi u Vojnom muzeju.

U gornjem desnom kutu (bolje vidljivo na izvornoj skici) nalaze se, odsječeni po dužini, grbovi Papinske Države i drugih talijanskih država, svi ispod talijanske krune. Sébastien Allard temeljem toga pretpostavlja da je sliku naručila neka talijanska institucija kako bi prikazala Napoleona u svojstvu talijanskog kralja, no da ju je odbacila zbog Ingresove inovativne ikonografije te da je to razlog zašto je Corps législatif naveden kao vlasnik slike.