Naftno inženjerstvo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Primjer mapa koje se koriste za istraživanje rezervi nafte, kako bi se utvrdilo gdje je povoljno bušiti. Ova pregledna struktura mape generirna je pomoću softvera za konturne karte na dubinama od oko 2.600 m za plin i rezerve nafte u polju Erath (Vermilion Parish, Erath, Louisiana). Konture kružne tanke crvene linije na vrhu u sredini karte ukazuju na rezervoar nafte. Zbog toga što plin lebdi iznad nafte, konturna tanka crvena linija označava kontaktnu zonu plin/nafta

Naftno inženjerstvo je polje inženjerstva koje se bavi aktivnostima koje se odnose na proizvodnju ugljovodonika, koji mogu biti sirova nafta ili prirodni plin. Smatra se da istraživanje i proizvodnja spadaju u uzvodni sektor industrije nafte i plina. Istraživanja ugljovodonika i naftno inženjerstvo su u industriji nafte i plina dvije glavne discipline o podzemnim izvorima, koje se fokusiraju na maksimiziranje ekonomskog oporavka ugljikovodika iz podzemnih rezervoara. Naftna geologija i geofizika fokusirane su na pružanje statičkog opisa akumulacije ugljikovodičnih stijena, a naftno inženjerstvo fokusira se na procjenu nadoknadivog obima ovog resursa pomoću detaljnog razumijevanja fizičkog ponašanja ulja, vode i plina u poroznim stijenama pod vrlo visokim pritiskom.

Zajedničkim naporima geologa i naftnih inženjera širom svijeta trajanje akumulacija ugljikovodika određuje način na koji se razvija i osiromašuje rezervoar, pa obično imaju najveći uticaj na polju ekonomije. Naftno inženjertvo zahtijeva dobro poznavanje mnogih drugih srodnih disciplina, kao što su geofizika, naftna geologija, evaluacija formacija (dobra prijava), bušenje, ekonomija, rezervoarska simulacija, rezervoarsko inženjerstvo i opće inženjerstvo, sistemi vještačkog podizanja, dopune nafte i plinsko inženjerstvo.

Angažiranje u industriji historijski je iz disciplina fizike, hemijskog inženjerstva i rudarstvenog inženjerstva. Kasniji razvoj uvježbavanja obično rade naftne kompanije.[1][2] U 2010. Kompanija National Association of Colleges and Employers je pokazala da su naftni inženjeri najplaćeniji diplomirani studenati, sa prosječnom zaradom od 125.220 dolara godišnje.[3]

Za uposlenike sa iskustvom, plata može ići od 170.000 do 260.000 američkih dolara godišnje. Oni u prosjeku zarade 112.000 dolara godišnje, a oko 53,75 dolara po satu.

Tipovi poslova[uredi | uredi kod]

Naftnih inženjera dijele se u nekoliko vrsta:

  • Rezervoarski inženjer radi optimizaciju proizvodnje nafte i plina putem pravilnog postavljanje cijene proizvodnje i poboljšane tehnike oporavka nafte.
  • Inženjer bušenja upravlja tehničkim aspektima istražnih bušenja, proizvodnim i injekcijskim bunarima.
  • Inženjeri proizvodnje, uključujući i inženjere podzemlja upravljaju sučeljem između rezervoara, uključujući i perforacije, kontrolu pijeska, dubinsku kontrolu toka i dubinsku opremu za monitoring; procjenjuju metode koji spadaju u vještačko podizanje. Odaberu površinsku opremu koja razdvaja proizvedene tekućine (ulje, prirodni plin i vodu).

Povezano[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. „Petroleum Engineering”. Britannica. Pristupljeno 3 February 2012. 
  2. „America's Best- And Worst-Paying Jobs”. Forbes.com. 2007-06-04. Pristupljeno 2011-12-18. 
  3. „NACE:”. Naceweb.org. Pristupljeno 2011-12-18. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]