Nadbiskupska klasična gimnazija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ovo je glavno značenje pojma Nadbiskupska klasična gimnazija. Za druga značenja, v. Nadbiskupska klasična gimnazija (razvrstavanje).
Nadbiskupska klasična gimnazija
Zvjezdarnica

Nadbiskupska klasična gimnazija, službeno Nadbiskupska klasična gimnazija s pravom javnosti je srednja škola smještena na Šalati u Zagrebu. Nalazi se između MEF-a, PMF-a i Instituta Ruđer Bošković. Svoje djelovanje je započela 1920. s adresom na Kaptolu, na broju 29. Kad je dobrotom i marom nadbiskupa Bauera i biskupa Akšamovića dovršena gradnja impozantnog kompleksa na Šalati, gimnazija je promijenila adresu i od 1928. do danas, nalazi se u Voćarskoj cesti 106.

Povijest[uredi | uredi kod]

Nadbiskupska klasična gimnazija razvila se iz Nadbiskupskog liceja osnovanog 1854. godine u sklopu Bogoslovnog sjemeništa. Od 1922. godine škola djeluje kao Nadbiskupska velika gimnazija, a od 1931. kao Nadbiskupska klasična gimnazija s pravom javnosti. No, ta javnost školi je ukinuta 1948., ali ona usprkos tome i dalje radi, a temeljem osnivačkoga akta od 8. rujna 1948. godine.[1] U razdoblju kada škola nije imala pravo javnosti, u tome velikom kompleksu smjestila se vojna bolnica, koja je 1989. preselila. Pravo javnosti škola ponovno dobiva u travnju 1991. godine, te je dopušten upis vanjskih učenika. Važna godina za povijest Šalate je 2003. jer su te godine biskupi Zagrebačke metropolije odlučili da školu mogu pohađati i djevojke. Generacija učenika maturanata 2006./2007. je prva generacija u kojoj su bile djevojke.

Nastavni program[uredi | uredi kod]

Školu je osnovala Zagrebačka nadbiskupija i isprva je bila zamišljena kao odgojno-obrazovna ustanova za odgoj dječaka koji će postati svećenici. Danas škola njeguje duhovan život, što informativno, što odgojno. Škola sudjeluje u mnogim dobrotvrnim akcijama, duhovnoj obnovi i odgoju učenika.

Škola provodi klasičan program. Kroz sve četiri godine uče se latinski i grčki jezik, što učeniku daje visoko opće obrazovanje te znanje o klasičnoj kulturi.

Uz to što ima klasičan program, škola pruža i obrazovanje opće gimnazije. Satnica ostalih predmeta je gotovo slična kao kod ostalih općih gimnazija.

Zvjezdarnica[uredi | uredi kod]

Nadbiskupska klasična gimnazija je jedina obrazovna ustanova srednjeg školstva u Hrvatskoj koja posjeduje vlastitu zvjezdarnicu. Isto tako, posjeduje WiFi koji pokriva područje škole te putem WLana izravnu vezu s PMF-om.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Osnivački akt br. 5041/48. od 8. rujna 1948. godine.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]