Nadbiskup Canterburyja

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Nadbiskup Canterburya)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Justin Velbi, nadbiskup kenterberijski

Nadbiskup kenterberijski (engl. Archbishop of Canterbury) je poglavar Crkve Engleske, duhovni vođa Anglikanske zajednice, metropolit Kenterberijske provincije i dijecezanski biskup Kenterberijske dijeceze.

Od 2013, nadbiskup kenterberijski je Justin Velbi (engl. Justin Welby).

Istorija[uredi | uredi kod]

Sadašnji nadbiskup kenterberijski je Justin Velbi i on je 105. po redu. Služba nadbiskupa kenterberijskog uspostavljena je prije više od 1.400 godina, od strane Svetog Avgustina Kenterberijskog, koji je 597. godine osnovao Katoličku crkvu u Engleskoj. Od vremena Svetog Avgustina pa do 16. vijeka, nadbiskupi kenterberijski su bili u punom opštenju sa Svetom Stolicom. Za vrijeme reformacije u Engleskoj, Crkva Engleske se odvojila od pape i Katoličke crkve. U početku je to bilo privremeno, za vrijeme Henrija VIII i Edvarda VI, a kasnije za stalno, za vrijeme Elizabete I.

U srednjem vijeku, bilo je više načina imenovanja nadbiskupa kenterberijskog i drugih biskupa. U različitim vremenima, izbor su vršili kanonici Kenterberijske katedrale, engleski kralj ili papa. Nakon reformacije u Engleskoj, Crkva Engleske je postala državna crkva, a izbor formalno vrši monarh. Faktički, izbor u ime monarha vrši premijer, sa liste koju predlaže ad hok komitet pod nazivom Kraljevska komisija za imenovanja.

Uloga[uredi | uredi kod]

Danas, nadbiskup kenterberijski vrši sljedeće važnije dužnosti:

  • on je dijecezanski biskup Kenterberijske dijeceze, koja pokriva istočni dio Grofovije Kent. Osnovana je 597. godine i najstarija je dijeceza Crkve Engleske;
  • on je metropolit Kenterberijske provincije, koja pokriva 2/3 Engleske;
  • on je primat sve Engleske, i kao takav je glavni duhovni vođa Crkve Engleske (monarh je „vrhovni guverner“). Zajedno sa nadbiskupom jorškim predsjedava Generalnim sinodom i mnogim crkvenim važnijim odborima i komisijama. Nadbiskup kenterberijski igra vodeću ulogu prilikom nacionalnih ceremonija, npr. krunisanja.
  • on je duhovni vođa Anglikanske zajednice, i kao takav je priznat kao prvi među jednakim (lat. primus inter pares) anglikanskim primatima širom svijeta.

Nadbiskup kenterberijski je i duhovni lord, odnosno član Doma lordova. On je jedan od najviših rangiranih lica u Engleskoj i jedan od najviših rangiranih ne-kraljevskih lica u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Kenterberijskog arhiepiskopa neki nazivaju "papom anglosaksonskog protestantizma” i smatraju ga jednim od glavnih izvora engleskog globalnog uticaja.[1]

Povezano[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]

  1. Nikola Žutić: Srpsko pravoslavlje i Anglikanska crkva