Fiordland

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Nacionalni park Fiordland)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Te Wahipounamu - jugozapad Novog Zelanda
Svjetska baštinaUNESCO
 Novi Zeland




Položaj NP Fiordland na Novom Zelandu
Registriran:1990. (14. zasjedanje)
Vrsta:Prirodno dobro
Mjerilo:vii, viii, ix, x
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO

Fiordland je geografska regija u Novom Zelandu koja se nalazi na jugozapadnom dijelu Južnog otoka i pokriva trećinu novozelandske regije Southland. Većina Fiordlanda sastoji se od strmih Južnih Alpa, dubokih jezera i oceana. Ime "Fiordland" dolazi od varijanti pravopisa skandinavske riječi za vrstu strme doline, fjorda. Ovaj dio Novog Zelanda ima jako vlažnu klimu s 6.300 mm oborina godišnje.

Jezero Marian u dolini Hollyford
Zima kod tunela Homer

Povijest i stanovništvo[uredi | uredi kod]

Fiordland nikada nije imao značajanu populaciju stanovništva. Čak su i Maori samo povremeno boravili za potrebe lova, ribolova i prikupljanja poludragog zelenog kamenja, tzv. „novozelandskog žada” - pounamua[1].

Od 1876. godine ovim područjem je upravljao okrug Fiord, sve dok nije uklopljen u okrug Wallace 1981. godine. Od 1989. godine pripada okrugu Southland koji je dio istoimene regije. Okrug Southland je najrijeđe naseljeno područje Novog Zelanda 2001. godine je imala samo 48 stanovnika,[2] nema grada i mnoga područja su gotovo nepristupačna, osim brodovima ili zrakoplovima.

Nacionalni park Fiordland[uredi | uredi kod]

Gotovo cijeli Fiordland je 1952. godine ukomponiran u Nacionalni park Fiordland, koji je svojom površinom od 12.500 km² najveći park Novog Zelanda. Odlikuje se mnogim fjordovima, od kojih je najpoznatiji Milford Sound, te tjesnaci Doubtful i Dusky, dok se sa vrhova na sjeveru parka, tzv. Južnih Alpa, viših od 2.000 m, može vidjeti vrh Mount Aspriringa.

U Fiordlandu su smješteni i slapovi Browne Falls i Sutherland Falls, koji su među najvišim slapovima u svijetu, a također tu su i tri najdublja novozeladska jezera: Hauroko, Manapouri i Te Anau.

NP Fiordland zajedno s nacionalnim parkovima Tai Poutini, Mount Aspiring i Mount Cook čini cjelinu jugozapada Novog Zelanda, područje Te Wahipounamu, koje se nalazi na popisu mjesta svjetske baštine u Oceaniji[3].

Ovo područje je prepoznato kao ekoregija umjerenih šuma jer zbog svoje izolacije njegovi raznoliki habitati podržavaju veliki broj endemičnih biljaka, kao što su šume bukve vrste Nothofagus, razne paprati i crnogorično drvo rimu (Dacrydium cupressinum).

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Destination Fiordland - Fiordland's History Arhivirano 2012-10-18 na Wayback Machine-u (en) Preuzeto 15. listopada 2012.
  2. Population Arhivirano 2007-09-27 na Wayback Machine-u (from the Fiordland Community Profile at Statistics New Zealand)
  3. Te Wahipounamu na službenim stranicama UNESCO-a (en) Preuzeto 13. listopada 2012.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]