Nacionalni park Chitwan

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Nacionalni park Chitwan
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Chitwan 2.jpg
 Nepal


NP Chitwan na karti Nepala
NP Chitwan
NP Chitwan
Lokacija NP Chitwan u Nepalu
Registriran:1984. (8. zasjedanje)
Vrsta:Prirodno dobro
Mjerilo:vii, ix, x
Ugroženost:-
Referenca:UNESCO
Karta Nacionalnog parka Chitwan

Nacionalni park Chitwan (nepalski: चितवन उपत्यका) je najstariji nacionalni parku Nepalu. Smješten je u suptropskoj Terai nizini južnog dijela središnjeg Nepala, u distriktu Chitwan.

Nacionalni park Chitwan ima površinu od od 932 km² i osnovan je 1973. godine kao Kraljevski nacionalni park. Njegova nadmorska visina varira od 100 metara u dolini rijeke, do 815 metara na planinama Churia. Na sjeveru parka zaštićeni riječni sistem rijeka Narayani-Rapti čini prirodnu granicu prema ljudskim naseljima, a na jugu se nastavlja na nacionalni park Valmiki. Zajedno s ovim zaštićenim područjima, Chitwan čini koherentnu cjelinu od 2,075 km² koja je prepoznata kao "Područje za zaštitu tigrova (Tiger Conservation Unit ili TCU) Chitwan-Parsa-Valmiki". Prekrivaju ga većinom pašnjaci na aluvijalnim nanosima i gusta suptropska i tropska kišna šuma[1].

U njemu se nalazi više od 700 vrsta životinje, kao što su: močvarni krokodil i poneki primjerak gavijala, kraljevska kobra (Ophiophagus hannah), indijski piton (Python molurus), i još 17 vrsta zmija, te varani i 113 vrsta riba. Od 43 vrste sisavaca, u parku se mogu naći: bengalski tigar, ugroženi indijski nosorog, divlji slon, oblačasti leopard, mramorna mačka, glatka indijska vidra, te nekoliko vrsta mungosa, medojednih jazavaca i žutogrlih kuna; ali i veliki broj ptica zbog čega je prepoznat kao važan rezervat ptica.

Upisan je 1984. godine na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji kao jedno velikih utočišta divljih životinja.

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. J. Seidensticker, S. Christie i P. Jackson, Riding the Tiger. Tiger Conservation in human-dominated landscapes, Cambridge University Press, Cambridge. ISBN 0-521-64057-1

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]