Nacionalni park Chitwan

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Nacionalni park Chitwan
Svjetska baštinaUNESCO
 Nepal


NP Chitwan na mapi Nepala
NP Chitwan
NP Chitwan
Lokacija NP Chitwan u Nepalu
Registriran:1984. (8. zasjedanje)
Vrsta:Prirodno dobro
Mjerilo:vii, ix, x
Ugroženost:-
Referenca:UNESCO
Karta Nacionalnog parka Chitwan

Nacionalni park Chitwan (nepalski: चितवन उपत्यका) je najstariji nacionalni parku Nepalu. Smješten je u suptropskoj Terai nizini južnog dijela središnjeg Nepala, u distriktu Chitwan.

Nacionalni park Chitwan ima površinu od od 932 km² i osnovan je 1973. godine kao Kraljevski nacionalni park. Njegova nadmorska visina varira od 100 metara u dolini rijeke, do 815 metara na planinama Churia. Na sjeveru parka zaštićeni riječni sistem rijeka Narayani-Rapti čini prirodnu granicu prema ljudskim naseljima, a na jugu se nastavlja na nacionalni park Valmiki. Zajedno s ovim zaštićenim područjima, Chitwan čini koherentnu cjelinu od 2,075 km² koja je prepoznata kao "Područje za zaštitu tigrova (Tiger Conservation Unit ili TCU) Chitwan-Parsa-Valmiki". Prekrivaju ga većinom pašnjaci na aluvijalnim nanosima i gusta suptropska i tropska kišna šuma[1].

U njemu se nalazi više od 700 vrsta životinje, kao što su: močvarni krokodil i poneki primjerak gavijala, kraljevska kobra (Ophiophagus hannah), indijski piton (Python molurus), i još 17 vrsta zmija, te varani i 113 vrsta riba. Od 43 vrste sisavaca, u parku se mogu naći: bengalski tigar, ugroženi indijski nosorog, divlji slon, oblačasti leopard, mramorna mačka, glatka indijska vidra, te nekoliko vrsta mungosa, medojednih jazavaca i žutogrlih kuna; ali i veliki broj ptica zbog čega je prepoznat kao važan rezervat ptica.

Upisan je 1984. godine na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji kao jedno velikih utočišta divljih životinja.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. J. Seidensticker, S. Christie i P. Jackson, Riding the Tiger. Tiger Conservation in human-dominated landscapes, Cambridge University Press, Cambridge. ISBN 0-521-64057-1

Vanjske veze[uredi | uredi kod]