Nacionalni park Andringitra

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Nacionalni park Andringitra
Lokacija
PoložajProvicija Fianarantsoa
Najbliži gradAmbalavao
Država Madagaskar
Koordinate22°6′46″S46°55′23″E
Historija
Osnovan1999.
Karakteristike
Površina3,116.000 ha
Karta
Nacionalni park Andringitra na mapi Madagaskara
Nacionalni park Andringitra
Web-stranica
Službene stranice parka

Nacionalni park Andringitra je jedan od šest nacionalnih parkova na jugoistoku Madagaskara, dio megaparka Kišne šume Atsinanana koji je 2007. godine upisan na UNESCO-v spisak Svjetske baštine[1] kao područje od presudne važnosti za opstanak madagaskarske jedinstvene flore i faune.

Geografija i klima[uredi | uredi kod]

Park se nalazi u proviciji Fianarantsoa, 47 km južno od grada Ambalavao i oko 120 km južno od Ranomafane. Pokriva najveći dio masiva Andringitra, granitnog gorja visine od 500 do 2600 m, ispresjecanog brojnim brdima, kotlinama i granitnim vrhuncima, od kojih su najviši Imarivolanitra (ili Bobi) sa svojih 2658 m, inače drugi najviši vrh Madagaskara.[2] Masiv Andringitra predstavlja klimatsku barijeru između vlažne i hladne oceanske struje s istoka, odnosno suhe i tople kontinentalne struje sa zapada.[3] Klimatske razlike između ljeta i zime (temperature i vlažnosti) i temperaturne razlike između dana i noći, velike su i najekstremnije na Madagaskaru. Sezona suša traje od juna do oktobra, za madagaskarske zime, kad minimalna temperatura noću može pasti i do minus 16 °C na vrhuncima iznad 2500 m.[3] Nerijetko padne i snijeg, koji se zadrži samo dan, dva na visinama ispod 2000 m. Unutar parka leži izvor rijeke Zamandao sa svojim slapovima.

Prizor iz parka

Zbog njegovih dramatičnih vrhunaca, slapova, i neobičnih pejzaža, Andringitru često zovu najslikovitijim nacionalnim parkom Madagaskara.

Fauna[uredi | uredi kod]

Park je poznat po svojoj biološkoj raznolikosti, unutar parka živi 78 vrsta vodozemaca, 50 vrsta gmazova, 54 vrsta sisavaca, brojne vrste endemskih lemura, 108 vrsta ptica, i više od 1000 vrsti biljaka.

Historija[uredi | uredi kod]

Francuski botaničar Henri Perrier de la Bâthie prvi je sistematski istraživao masiv Andringitra 1925. godine. Na osnovu njegovih zapažanja i sugestija francuska kolonijalna uprava izdvojila je 1927. središnji dio masiva, površine 3,116.000 hektara, za rezervat prirode. Taj status je potvrđen i nakon stjecanja nezavisnosti 1966. godine, a 1999. rezervat je proglašen Nacionalnim parkom Andringitra.

Ostali parkovi Kišnih šuma Atsinanana[uredi | uredi kod]

  1. Nacionalni park Marojeji
  2. Nacionalni park Masoala
  3. Nacionalni park Zahamena
  4. Nacionalni park Ranomafana
  5. Nacionalni park Andohahela

Povezano[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]