Nacionalni park Abijata-Šala

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Nacionalni park Abijata-Šala
MUZP Kategorija II (Nacionalni park)


[[Datoteka:|288px|]]
Lokacija: Regija Oromija
Najbliži grad: Šašamane
Koordinate: 7°30′″N38°30′″E
Površina: 514 km²
Osnovan: 1974
upravljan od:  Etiopija

Nacionalni park Abijata-Šala nalazi se u Regiji Oromija, u Etiopiji, udaljen je oko 200 km južno od glavnog grada Adis Abebe. Nalazi se s lijeve strane magistralne ceste Zivaj - Šašamane.

Geografske osobine[uredi - уреди | uredi izvor]

Park ima 887 km², unutar parka su i dva jezera Velike rasjeline Abijata i Langano, koje dijeli samo tri kilometra brdovitog terena. Nadmorska visina parka kreće se od 1540 do 2075 m, najviši vrh je Fike., koji se nalazi između dva jezera.

Pored jezera, glavna atrakcija ovog parka su brojni termalni izvori na sjeveroistočnoj obali jezera Abijata, te velik broj plamenaca i bijelih pelikana [1]

Historija parka[uredi - уреди | uredi izvor]

Prvotna namjera kod osnutka ovog parka bila je zaštita divljih životinja, danas ih u parku ima vrlo malo. Naime za vrijeme vladavine vojnog režima Derg, osobito posljednjih godina prije sloma, velik broj siromašnih nomadskih stočara, iskoristio je slabost centralne vlasti i naselio se u parku, zajedno sa svojim stadima. Osoblje parka je 2005 izvijestilo da ti nomadi drže čak 15.000 goveda unutar granica parka. Tako park danas ima jednu antilopu i nekoliko nojeva koje drže zatvorene unutar ograda pored ulaza u park, izvan te ograde gotovo da nema trave duže od palca. Park je ipak bogat pticama. Uprava parka, se nada da vlada radi na planu preseljenja nomada izvan granica parka.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]