Nacionalna demokratska partija Njemačke

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Nacionalna demokratska partija Njemačke (njemački: Nationaldemokratische Partei Deutschlands, NPD) je politička stranka u Njemačkoj. Stranka je osnovana 28.11. 1964. kao nasljednik Partije Njemačkog Carstva: (njemački: Deutsche Reichspartei, DRP), a od 1996. njen vođa je Udo Voigt. Stranka kao svoje boje koristi crnu, bijelu i crvenu, odnosno zastavu Njemačkog Carstva. Protivnici stranke je pak smatraju smeđom, odnosno povezuju je s neonacističkim organizacijama; njemačke federalne vlasti je smatraju opasnošću za ustavni poredak.

NPD, čije se članstvo procjenjuje na 5000 članova, se zalaže za izlazak Njemačke iz EU i NATO, odnosno povratak njemačke marke kao nacionalne valute, te protjerivanje svih stranaca.

Kao glavno uporište NPD-a se smatra siromašni istok Njemačke, odnosno područje bivšeg DDR-a gdje ima relativno veliki broj pristaša među mladim nezaposlenim stanovnicima. Mada nikada nije uspjela osvojiti više od 5 % glasova na federalnim izborima i tako ući u Bundestag, NPD u posljednje vrijeme postaje sve jača na pokrajinskoj razini. Tako je nakon sporazuma s ekstremno desnom strankom DVU uspjela osvojiti mjesta u pokrajini Saska-Anhalt, a u septembru 2006. ući i u parlament pokrajine Mecklenburg-Zapadna Pomeranija.

Godine 2003. je pokušaj sudske zabrane NPD-a propao kada se ispostavilo da se u njenom vodstvu nalazi agenti-provokatori federalnih službi sigurnosti.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]