Nacionalna alijansa (Italija)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Nacionalna alijansa
Alleanza Nazionale
Predsednik Đanfranko Fini
Osnovana 27. januar 1995
Raspuštena 29. mart 2009
Prethodne stranke Italijanski socijalni pokret
Naslednik Narod slobode
Sedište Rim,Via della Scrofa,46
Država  Italija
Ideologija Nacionalkonzervativizam,
Liberal-konzervativizam.
Politička pozicija Desnica
Evropska stranka Alijansa za Evropu nacija
Đanfranko Fini

Nacionalna Alijansa (ital. Alleanza Nazionale, AN) je bila politička partija italijanskog desnog centra, orijentisana ka nacional-konzervativizmu i liberal-konzervativizmu.

Istorija

[uredi | uredi kod]

AN se rađa unutar Italijanskog socijalnog pokreta (MSI), na čelu sa Đanfrankom Finijem. Godine 1994. MSI menja ime u Italijanski socijalni pokret-Nacionalna Alijansa i ulazi u centro-desničarsku koaliciju "Pol dobrog upravljanja" postavši član Berluskonijeve vlade, koja, međutim, nakon malo vremena, pada.

Na I Nacionalnom Kongresu (poznat kao "svolta di Fiuggi") 27. januara 1995. godine MSI je raspušten a AN postaje samostalna poltička formacija. Za razliku od svog prethodnika, AN odlučuje definitivno napuštanje neofašizma:

Pravedno je upitati italijansku desnicu da kaže, bez oklevanja da je antifašizam istorijski važan trenutak za povratak demokratskih vrednosti koje je fašizam potisnuo.

– Đanfranko Fini, 1992

AN postaje treća politička stranka u Italiji i među vodećim partijama u koaliciji. Uspeh stranke se kruniše imenovanjem Finija za Ministra iinostranih poslova i vicepremijera u II Berluskonijevoj vladi.

Godine 2008. AN ulazi u centro-desničarsku koaliciju "Naroda Slobode", koja pobeđuje izbore 2008; elektoralna pobjeda podstiče pretvaranje Naroda slobode u političku partiju u koju se AN utopljuje, 29. marta 2009.