Naš dom Izrael

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Naš dom Izrael
ישראל ביתנו
Jisra'el bejtenu
Lider Avigdor Liberman
Koalicija s Likudom
Osnovana 1999.
Sedište Jerusalim
Država  Izrael
Ideologija jevrejski nacionalizam,
neocionizam,
sekularizam,
ekonomski liberalizam
Politička pozicija Desni centar[1], desnica[2]
Kneset
8 / 120
internet stranica

Naš dom Izrael (ישראל ביתנו, Jisra'el bejtenu) je izraelska nacionalistička politička stranka osnovana 1999. godine.

Lider stranke je Avigdor Liberman (inače imigrant iz SSSR-a). Stranka se zalaže najviše za prava i integraciju rusofonih došljaka iz bivšeg SSSR-a devedesetih godina.

Naš dom Izrael je osnovan 1999. od bivših članova Likuda (glavna stranka izraelske desnice), koji su bili u sukobu s liderstvom te organizacije. Stranka se karakteriše kao nacionalistička i krajnje cionistička, ali se protivi jednako sefardskom i aškenaskom ortodoksnom klerikalizmu i zagovara sekularizam.

Ova partija i njen lider su više puta napadani kao rasisti i kao pobornici etničkog čišćenja Arapa iz Izraela. Zapravo Beitenu se zalaže za razmenu populacije jevrejske nacionalnosti koja živi u Zapadnom Jordanu za arapsku populaciju koja boravi u Izraelu. Zvanično se ne protivi ni stvaranju nezavisne palestinske države, ali pod uslovom da granice tog entiteta odluči Izrael.

Od 2009. stranka je član vlade Benjamina Netanjahua a Liberman je bio ministar inostranih poslova do decemebra 2012. Na izbore 2013. ova partija i Netanjuhuov Likud su stvorili zajedničku listu koja je osvojila 23,3% i 31 poslanika u Kneset od kojih 11 je pripalo Našem domu Izrael.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „Israel’s Central Elections Committee Releases Final Results After Day of Delays, Computer Malfunctions”. The Algemeiner. 11 April 2019. 
  2. Khanin, Vladimir (Ze'ev) (2008). „Israel's "Russian" Parties”. u: Robert O. Freedman. Contemporary Israel: Domestic Politics, Foreign Policy and Security Challenges. Westview Press. str. 165. ISBN 978-0813343853. 

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]