NK Mostanje ALL Karlovac

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
NK Mostanje ALL
Nogometni klub Mostanje Auto Lim-Lak
Nema grba ? Postavite ga sami.
Općenito
Liga 1. ŽNL Karlovačka
Osnivanje 7. ožujka 1949.
Stadion Stadion NK Mostanje
(200 gledatelja)
Ličnosti
Predsjednik  HRV Marijan Milčić
Trener  HRV Marin Svetić
Dresovi
Timske boje Timske boje Timske boje
Timske boje
Timske boje
 
Domaći
Timske boje Timske boje Timske boje
Timske boje
Timske boje
 
Gostujući

NK Mostanje je hrvatski nogometni klub iz grada Karlovca.

Povijest[uredi | uredi kod]

Odmah poslije rata, već od 1946. godine, počinju se odi­gravati prijateljske utakmice. Sve je to bilo usko povezano sa osnivanjem "Poljoprivredne zadruge" u Mostanju, upravo te 1946. godine, koja će prvo vrijeme bili glavni financijer klu­ba. Prvi igrači iz Mostanja bili su: Stjepan Sabljarić, Stjepan Božić, Stjepan Kocijan itd., koji su igrali sa Švarčom, Turnjem i ostalim selima, prijateljske utakmice. Samo Sportsko društ­vo osnovano je 1946. sa nekoliko podsekcija koje su radile po­vremeno, kao kuglanje, atletika, odbojka, šah i stolni tenis.

Osnivačka skupština NK Sloboda Mostanje održana je 7. ožujka 1949. godine u kući Nikole Galovića Mike (ako se gle­da iz smjera Mostanja ta je kuća na lijevoj strani, danas Udbinja, prije skretanja za Donju Švarču). Onda je tamo bila gostiona s najvećim prostorijama u Mostanju pa su se stoga svi sastanci održavali upravo u toj kući, kao i razni drugi skupovi, a bilo je i stalno okupljalište nogometnih zanesenjaka Mos­tanja.

Za prvog predsjednika izabran je Jerko Vukmanov, a pr­vi tajnik postaje Stjepan Sabljarić. Nakon Stjepana Sabljarića, dugogodišnji tajnik je Srećko Križ pa Josip Škrtić i to već od 1952. do sredine 60-ih. U prvu upravu kluba ušli su: Ni­kola Tukac, Josip Škrtić, Ivica Profozić, Janko Živčić i drugi. Samo ime kluba "Sloboda" predložili su Stjepan Sabljarić i Mirko Čičak, jer su tada takva imena bila u modi.

Čini se da su prvi sportski dresovi bili: crne majice i bi­jele gaćice ili tamne gaćice. Kasnije su kupljene i crveno bijele prugaste majice. Sve kopačke iz­radio je tadašnji član kluba Nikola Tukac, inače postolar. Nakon toga, dresove su nabavljali iz raz­nih izvora. Zanimljiva je priča o sportskoj opre­mi iz 1954. godine, kada je materijal nabavljen u Pamučnoj na Turnju, a svaka je žena u Mostanju dobila "zadatak" da sašije po jednu košulju i ga­ćice. Bila su to tada jedinstvena i neobična sport­ska odijela, koja su imala četiri kocke naprijed i natpis preko prsa - Zadrugar.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]