Nádine

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Nádine


Puno ime Nádine Hoffeldt
Datum rođenja 28. 2. 1982. (1982-02-28) (dob: 42)
Mesto rođenja Durban (Južna Afrika)
Zanimanje pjevačica
Aktivni period 1996 - danas
Žanr pop, afrikaans
Izdavačka kuća EMI, King Entertainment, Coleske Artists
Vezani članci Jan Smit, Spice Girls, Billy Ocean, Steve Hofmeyr, Robbie Williams, Celine Dion, Younha
Zvaničan sajt nadine.net


Nádine Hoffeldt (rođena 28. veljače 1982. godine) je južnoafrička afrikanerska pjevačica i voditeljica, najpoznatija po svom hitu Kaapse Draai.[1] Također je snimila brojne pjesme engleskom.

Život i karijera[uredi | uredi kod]

Nádine je rođena u Durbanu. Započela je svoju karijeru kao trinaestogodišnja tinejdžerica 1996. godine, izdala je dvanaest albuma i dva DVD-a, dva sa platinum statusom i još četiri sa gold statusom. Godine 1997., nastupala je diljem Južne Afrike sa nizozemskim pjevačem Janom Smitom, kada ga je njen tadašnji menadžer, Ian Bossert, doveo u zemlju. Također je nastupila na koncertu "Two Nations" 1997. godine, uz Spice Girls i Billyja Oceana, za publiku među kojom su se nalazili i Nelson Mandela i princ Charles.

Sa baladom ‘Kaapse Draai’, koju je napisao Steve Hofmeyr, imala je 2003. godine jedan od najvećih hitova u južnoafričkoj povijesti.

Nádine je izdala svoj sedmi solo album, Mense soos jy, u rujnu 2005. godine. Njen DVD Nádine 10 Years Live je nominiran u kategoriji za Najbolji DVD na SAMA nagradama 2006. godine.[2] Nádine je postala popularna i u drugim zemljama sa singlicom Koe-Ma-Doe. U siječnju 2006. godine snimila je duet sa belgijskom pjevačicom Laurom Lynn.

Nádine je izdala svoj osmi album, As Jy Wonder, u produkciji međunarodno poznatog tekstopisca i producenta Stevea Taylora. Lično je napisala stihove za veći broj pjesama na albumu. Izjavila je:

"Tijekom posljednjih deset godina svoje karijere sam prepuštala tekstove tekstopiscima, ali sad shvatam da se vlastiti materijal može mnogo bolje interpretirati. Napisala sam sedam pjesama sa Steveom Taylorom . . . Kad sam počela sa snimanjem prošle godine, otkriveno je da imam nodule na glasnim žicama, pa sam morala manje da nastupam, manje pričam (što je bilo veoma teško), čak i da promijenim način govorenja, smijanja i naravno pjevanja. Veoma sam zahvalna što je to sad prošlost . . . Radili smo na albumu deset mjeseci i svaka od pjesama ima posebno značenje za mene."

Nádine je snimila brojne hitove, među kojima su Dankie liewe Ouma, Hoor hoe klop my hart, Kom dans met my, Latina, ’n Meisiekind wil ek graag bly, Die Hemel Brand, Alweer Iemand Anders, Afrika Spore i Vive la Vida. Njena najpoznatija pjesma, balada Kaapse Draai, bila je nominirana kao jedna od top 5 pjesama na Geraas Musiek nagradama (GMT) 2003. godine za dostignuća u glazbi na afrikaansu. Godišnje održava i do 120 koncerata i spada među najveće južnoafričke glazbenike. Nakon više od 20 godina u južnoafričkoj glazbenoj industriji, ukupno je prodala preko 500.000 CD-ova. Godine 2008., ponovno je nominirana za SAMA nagradu za album As Jy Wonder.

U ljeto 2009. godine nastupala je u Australiji, a sljedeće godine na Novom Zelandu.

Godine 2010., izdala je album This Time I Know, sa singlicama This Time I Know It's For Real i Made Up My Mind, gdje je potonja engleski cover pjesme Delete od Younha. Album This Time I Know je dobio Vonk nagradu u kategoriji Najbolji crossover album. Na glazbenom natjecanju World Peace Song Festival je pobijedila sa pjesmom This Time I Know It's For Real. Time je postala prvi južnoafrički glazbenik koji je osvojio prvo mjesto na tom natjecanju, među imenima kao što su Robbie Williams i Céline Dion.[3] Njenu pjesmu I Can Have You su prepjevale f(x) na korejskom, sa nazivom Mr Boogie. U posljednje vrijeme je promovirala svoj novi album diljem Europe, uglavnom u Belgiji i Njemačkoj, u pokušaju da proširi publiku i postane poznata na širem prostoru. U Beneluksu je DJ radija 3FM, Giel Beelen, bio prvi koji ju je pozvao da nastupa u njegovom jutarnjem programu. Svoj prvi album u Njemačkoj izdaje 2010. godine.

Godine 2011. izlazi njen album u Belgiji i Nizozemskoj i Nádine održava nekoliko koncerata u Beneluksu. Dana 17. prosinca 2011. godine, održale su Nádine i flamanska diva Natalia Druyts jedan koncert tijekom Diva's In Company uz CBS u Elizabethzaal u Antwerpenu.

Godine 2015., počela je voditi afrikaans glazbenu emisiju Musiek Roulette, u produkciji Johana Stemmeta, voditelja srodne emisije Noot vir Noot. Musiek Roulette je trenutno u četvrtoj sezoni.

Diskografija[uredi | uredi kod]

  • 1996: Krappies & Krefies (UNIVERSAL)
  • 1997: Nádine (UNIVERSAL)
  • 1999: You & I (UNIVERSAL)
  • 44 Jongste Gunstelinge (UNIVERSAL)
  • 2002: Simply Me (SONY BMG)
  • Kaapse Draai Remix (SONY BMG)
  • 2005: Mense Soos Jy (EMI)
  • 2007: As Jy Wonder (EMI)
  • 2007: Nádine 10 Years Live DVD (EMI)
  • 2010: This Time I Know (EMI)
  • 2011: Eindeloos (EMI)
  • Live in Europe DVD
  • 2012: Christmas In South Africa (King Entertaiment)
  • 2014: Skildery (Nádine Musiek)[4]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Roggeband, Ilza (2009) (Afrikaans). 50 stemme: die grootste name in Afrikaanse musiek. Delta Boeke. ISBN 9780908387908. »en Steve sing vir die eerste keer saam op drie liedjies wat hy vir ander kunste- naars geskryf het - "Trein na Margate" (Christo en Cobus), "Bly" (Karin Hougaard) en "Kaapse draai" (Nádine)...« 
  2. „TVSA: The 12th Annual South African Music Awards”. THE SOUTH AFRICAN TV AUTHORITY. 
  3. Nádine wen gesogte internasionale prys, Sarie magazin
  4. www.frontview-magazine.be/en/news/nadine-brand-new-afrikaans-album-skildery

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]

Glazbeni spotovi[uredi | uredi kod]