Muwatalli II

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Muwatalli II (također Muwatallis ili Muwatallish) bio je kralj Novog hetitskog kraljevstzva (12951272. pne.). Bio je najstariji sin prethodnog kralja Mursilija II, a najpoznatiji je po tome što je s egipatskim faraonom Ramzesom II vodio veliku, ali neodlučnu bitku kod Kadesha oko 1274. pne.. Nakon što je postao kralj, premjestio je glavni grad u Tahuntassu nakon najezde Kaskijaca; svog brata Hattusilija je imenovao guvernerom Hattuse.

Pronađen je primjerak ugovora između njega i Alaksandua, vladara Wiluse, jedne od država Arzawe. Egiptolozi također vjeruju da je Muwattalli postigao svojevrsni mirovni sporazum ili modus vivendi s Setijem I oko Kadesha, kako bi se izbjegao sudar dvije supersile oko kontrole nad Sirijom. Bilo kako bilo, Seti I je vlast nad Kadeshom prepustio hetitskom kralju kako bi se više posvetio zbivanjima u samom Egiptu.

Muwatalli je imao najmanje dva djeteta, oba s hurijskim imeima u počast hurijskog boga oluja Teshupa. Jedan je bio Urhi-Teshup, koji je postao kralj Mursili III dok ga Hattusili III nije svrgnuo. Drugi je Ulmi-Teshup, koji je bio vazalni vladar u Tarhuntassi. Moguće je da je ulmi huritska riječ za "robinju", zbog čega neki pretpostavljaju da je to dijete zapravo bila kći.

V. također[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]

Egypt and Sudan (BMSAES) 6(2006), pp.37-58

Prethodi:
Mursili II
Hetitski kralj Slijedi:
Mursili III