Tvor

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Mustela putorius)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Tvor
Status zaštite

Status zaštite: Niska zabrinutost (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Carnivora
Porodica: Mustelidae
Potporodica: Mustelinae
Rod: Mustela
Vrsta: M. putorius
Dvojni naziv
Mustela putorius
Linné, 1758.

Tvor (lat. Mustela putorius) je životinjska vrsta iz porodice kuna, porijeklom iz zapadne Euroazije i Sjeverne Afrike.

Tvor je ponajviše tamnosmeđe boje, svijetliji ispod trbuha s tamnom maskom preko lica. Moguće su mutacije boje, uključujući i albino boju.[1] U usporedbi s kunom zlaticom i lasicom, tvor ima kraće, kompaktnije tijelo i snažnije građenu lubanju i zube, te je manje pokretljiv.

Nemari za teritorij, sa životinjama istog spola često dijeli prostor kretanja. Tvor je poligamna vrsta, a trudnoća se javlja neposredno nakon parenja, bez inducirane ovulacije. Ženka obično rađa u rano ljeto, a u leglu ima od pet do 10 mladunaca, koji se osamostale u dobi od dva do tri mjeseca.

Hrani se manjim glodavcima, pticama, vodozemcima i gmazovima.

Ljudi su ga pripitomili još u davna vremena, makar obično imaju negativno mišljenje o tvoru. Na Britanskom otočju progonili su ga lovočuvari, te je postao sinonim za promiskuitetnost u engleskoj književnosti.

Nije ugrožena vrsta zbog široke rasprostranjenosti.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Heptner, V. G.; Sludskii, A. A. (2002). Mammals of the Soviet Union. Vol. II, part 1b, Carnivores (Mustelidae and Procyonidae). Washington, D.C. : Smithsonian Institution Libraries and National Science Foundation. ISBN 90-04-08876-8