Muryeong od Baekjea

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Muryeong od Baekjea
Hangul무령왕, 무녕왕, 무영왕
Hanja武寧王
Revidirana romanizacijaMuryeong-wang, Munyeong-wang, Muyeong-wang
McCune–ReischauerMuryǒng-wang, Munyǒng-wang, Muyǒng-wang
Ime po rođenju
Hangul사마, 여융
Hanja斯摩, 餘隆
Revidirana romanizacijaSama, Yeo Yung

Muryeong od Baekjae (462–523, vl. 501–523) bio je 25. po redu vladar države Baekje, jednog od Tri kraljevstva Koreje. Za vrijeme njegove vladavine je država Baekje bila u savezu sa državom Silla protiv države Goguryeo, te produbila trgovačke i diplomatske odnose sa Kinom i Japanom.

Pravo mu je ime bilo Kralj Sama (斯麻), ali je Kralj Muryeong titula koju navodi Samguk Sagi. Prema Samguk Sagiju je bio drugi sin prethodnog kralja Dongseonga, koga je naslijedio 501. nakon što je Dongseong ubijen od strane dvorjanina Baekgae. Sljedeće godine je ugušena Bakegaova pobuna.

Japanski ljetopis Nihonshoki, pak, navodi da je bio sin Gonjija, mlađi brat ranijeg kralja Gaeroa, što znači da je bio Dongseongov polubrat. Prema tom tekstu Gonji je pred napadom države Goguryeo pobjegao sa svojom trudnom suprugom u Japan, gdje se Muryeong rodio. Neki historičari navode da je čak i vladao područjem Yamato kao Kralj Bu prije povratka u Baekje.[1]

Muryeongova kruna u grobnici

Za vrijeme vladavine se uspješno borio protiv države Goguryeo. Godine 503. je razbio napad Mohea, a 512. osvojio dva zamka države Goguryeo. Iste godine je, prema knjizi Liang Shu, poslao diplomatsku misiju u južnu Kinu koja je uspostavila odnose sa novouspostavljenom dinastijom Liang. Godine 513. i 516. je u Japan poslao konfucijanske učenjake.

Godine 1971. je u Songsan-riju, Gongju, Južna Koreja, otkopana njegova grobnica.

Godine 2001. ga je spomenuo japanski car Akihito navodeći kako "osjeća određenu srodnost sa Korejom s obzirom da je u Japanskim kronikama navedeno da je majka cara Kammua bila iz loze Kralja Muryonga od Baekjea." To je prvi put da je japanski car priznao prisutstvo korejske krvi u carskoj lozi.[2] Prema Shoku Nihongiju, Takano no Niigasa, majka cara Kammua, potiče od Princa Junde, Muryeongovog sina koji je umro u Japanu 513.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. So Jin Cheol, 백제 무령왕의 세계(The world of the king Muryeong ) p.124, ISBN 978-89-6246-010-0
  2. Guardian.co.uk

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Kim, Won-Yong. “The Tomb of King Muryong of the Paekche Dynasty.” Asian Pacific Quarterly of Cultural and Social Affairs (Seoul) 3:3 (Winter 1971): 34-46.
  • Paik, Seung-gil. "Excavation of the Tomb of Paekche King Muryong." Korea Journal 11:8 (August 1971): 48-51.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]

Kraljevske titule
Prethodi:
Dongseong od Baekjea
Kralj države Baekje
501 - 523
Slijedi:
Seong od Baekjea