Murong Chong

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Murong Chong
Rođenje i smrt: 359–386
Ime porodice: Mùróng (慕容)
Osobno ime: Chōng (沖)
Datumi vladavine: 385[1]386
Dinastija: Zapadni Yan
Datumi ere: 385386
Posthumno ime (kratko):  Car Wēi (威皇帝, "agresivni")

Murong Chong (慕容沖) (359–386), formalno Car Wei od (Zapadnog) Yana ((西)燕威帝), bio je car kineske/Xianbei države Zapadni Yan. Bio je sin Murong Juna, cara države Raniji Yan, odnosno mlađi brat Murong Weija, posljednjeg cara te države.

Nakon što je 370. državu Raniji Yan pokorila država Raniji Qin, Murong Chong je zajedno sa brojnim članovima vladarske porodice ušao u njenu službu u različitim provincijama carstva. Kineski historijski izvori sugeriraju da je Fu Jiān, car Ranijeg Qina, doveo mladog Murong Chonga u prijestolnicu Chang'an te sa njim imao seksualne odnose, a istovremeno uzeo njegovu sestru kao konkubinu.

Godine 384. je Murong Chong služio kao guverner kapetanije Pingyang (suvremeni Linfen u provinciji Shanxi) kada je, uvidjevši naglo slabljenje države Raniji Qin poslije poraza u rijeci Fei, odlučio podići ustanak protiv Fu Jiana. Iako je njegova vojska poražena, priključio se bratu Murong Hongu koji je vodio ustanak. U ljeto iste godine Murong Honga je ubio njegov strateg Gao Gai, držeći kako mu nedostaju sposobnosti vođe, te je tako Murong Chong postao novi vođa pobunjenih Xianbeija i uzeo titulu krunski princ. Sa njima je krenuo na Chang'an, ispočetka bez uspjeha pokušavši od Fu Jiana dobiti dozvolu za selidbu na istok, odnosno ishoditi oslobađanje zatočenog brata Murong Weija. Kada pregovori nisu dali rezultata, proglasio se carem; uslijedila je opsada nakon koje je 385. Murong Hong uspio zauzeti Chang'an.

Murong Chong, međutim, nije dugo uživao u pobjedi. Iako su to htjele njegove Xianbei pristalice, nije htio iskoristiti priliku da ode na istok, dijelom zato što mu se sviđao život u gradu, a dijelom zato što se nije htio staviti pod vlast strica Murong Chuija i njegove države Kasniji Yan. Zbog toga se stvorila još jedna zavjera, pa ga je u proljeće 386. ubio general Han Yan (韓延), a novim je vladarom, iako za vrlo kratko vrijeme, postao general Duan Sui.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Murong Chong je sebe carem proglasio 385 nakon vijesti da je ubijen njegov brat Murong Wei, posljednji car države Raniji Yan. Prije toga je bio de facto vladar države Zapadni Yan sa titulom krunski princ.V. Zizhi Tongjian, vols. 105, 106.
Car Wei od (Zapadnog) Yana
Rođen/a: 359 Umro/la: 386
Kraljevske titule
Prethodi:
sam
Car Zapadnog Yana
385–386
Slijedi:
Duan Sui
Kineska carska porodica
Prethodi:
Murong Hong
Princ od Jibeija
384–385
Slijedi:
sam
Pretendirane titule
Prethodi:
Murong Hong
— TITULARNI —
car Kine
384–386
Razlog za neuspjeh sukcesije:
Šesnaest kraljevstava
Slijedi:
Duan Sui