Three Act Tragedy

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Murder in Three Acts)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Three Act Tragedy
Naslovnica prvog britanskog izdanja, koje je zadržalo izvorni naslov
Autor(i)Agatha Christie
Naslov prijevodaTragedija u tri čina
Država Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski jezik
Žanr(ovi)kriminalistički
IzdavačDodd, Mead and Company
Datum izdanja1934.
Stranica279
ISBN0-00-615417-4

Three Act Tragedy (srpskohrvatski: Tragedija u tri čina) je roman Agathe Christie premijerno objavljen u Sjedinjenim Državama 1934. godine pod naslovom Murder in Three Acts (srpskohrvatski: Ubojstvo u tri čina) u izdanju kuće Dodd, Mead and Company. Prvo britansko izdanje, pod izvornim naslovom, objavio je Collins Crime Club u siječnju 1935. godine.

Three Act Tragedy je jedan od romana s Herculeom Poirotom u glavnoj ulozi, kojemu u ovom romanu (i jedini put u djelima Agathe Christie), pomoć pruža njegov prijatelj Satterthwaite. Satterthwaite se kao lik pojavljivao u djelima u kojima je lik bio Harley Quin, posebice u zbirci The Mysterious Mr Quin. Roman je dvaput adaptiran na filmu, prvi puta 1986. godine pod naslovom Murder in Three Acts i s Peterom Ustinovim u glavnoj ulozi, a drugi puta 2010. godine pod izvornim naslovom i s Davidom Suchetom u glavnoj ulozi.

Radnja[uredi | uredi kod]

Sir Charles Cartwright, uspješni glumac pozvao je trinaest ljudi na večeru, a među trinaestoricom bio je i Hercule Poirot. Neki uzvanici naslučuju ubistvo i ono se zbilja događa. Lokalni svećenik otrovan je koktelom. Poirot je na zamolbu g. Cartwrighta prihvatio slučaj i otkrio ubojicu.