Murder, Inc. (film)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Murder Inc.
naslovni kadar u traileru
RežijaBurt Balaban
Stuart Rosenberg
ProducentBurt Balaban
ScenarioMel Barr
Irve Tunick
PredložakMurder, Inc.; autor:
Burton Turkus & Sid Feder
UlogeStuart Whitman
May Britt
Henry Morgan
Peter Falk
MuzikaFrank De Vol
FotografijaGayne Rescher
MontažaRalph Rosenblum
DistribucijaTwentieth Century-Fox
Datum(i) premijere
28. 6. 1960 (1960-06-28)
Trajanje103 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski

Murder, Inc. (sh. Ubistvo d.o.o.) je američki crno-bijeli kriminalistički film snimljen 1960. godine u režiji Stuarta Rosenberga kome je to predstavljao režijski debi. Film se temelji na istoimenoj knjizi Burtona Turkusa, njujorškog tužioca koji je dvije decenije ranije vodio istragu koja će dovesti do razbijanja Murder, Inc., zloglasne bande profesionalnih ubica. Isti su događaji devet godina ranije bili inspirirali film The Enforcer, ali se Murder, Inc., iako sadrži fiktivne likove i događaje, daleko čvršće drži činjenica, odnosno koristi stvarna imena. Ključni lik u flmu je Abe Reles, ubica (čiji lik tumači Peter Falk) koji nakon hapšenja u nastojanju da izbjegne smrtnu kaznu odlučuje svjedočiti protiv svojih kolega te tako osigura smrtnu presudu svom šefu Lepkea (čiji lik tumači David J. Stewart), ali potom sam strada u sumnjivim okolnostima iako je bio pod policijskom zaštitom.

Vjeruje se kako je studio 20th Century Fox projekt pokrenuo potaknut uspjehom Nesalomljivih, tematski srodne memoarske knjige Eliota Nessa koja je poslužila kao predložak za popularnu istoimenu TV-seriju. Na sam film, međutim, nije potrošen veliki novac; nakon što je ponuđenu ulogu Relesa odbio mladi i perspektivni Robert Evans (budući šef Paramounta), dodijeljena je Falku, nepoznatom glumcu koji je dotada nastupao isključivo po drugorazrednim teatrima Nove Engleske. Za film su korištene autentične lokacije u New Yorku. Film je na kraju dobio relativno mlake kritike, a usporedbe sa The Enforcerom obično daju prednost prethodnom filmu. Falk je, međutim, ostavio izuzetno snažan dojam te je nominiran za Oscar za najboljeg sporednog glumca, te je poslije tvrdio da mu je upravo Murder, Inc. lansirao karijeru.

Uloge[uredi | uredi kod]

U filmu svu svoje filmske debije imali Sylvia Miles, Seymour Cassel i Sarah Vaughan. Malu ulogu igra i Vincent Gardenia, koji će kasnije postati jedan od istaknutih karakternih glumaca.

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]