Muktada al-Sadr

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Muqtada al-Sadr)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Hodžatoleslam
Muqtada al-Sadr
مقتدى الصدر
Rođenje12. 8. 1973. (1973-08-12) (dob: 50)
Nadžaf, Irak
NacionalnostIračanin
EtnicitetArapin
DržavljanstvoIrak
Politička partijaSadristički pokret
Blok al-Ahrar[1]
Vjeroispovijestdvanaestnički šijitski islam

Muktada al-Sadr (arap. مقتدى الصدر; rođen 12. 8. 1973) je irački šijitski vjerski vođa, političar i vođa paravojnih formacija poznat po važnoj, ali i kontroverznoj ulozi koju je igrao nakon američke invazije, odnosno pobuni protiv okupacijskih vlasti i građanskom ratu, te kao jedna od najuticajnijih ličnosti današnjeg Iraka.

Al-Sadr se rodio u uglednoj porodici šijitskih vjerskih vođa, odnosno kao četvrti sin ajatolaha Muhameda Muhameda Sadika al-Sadra, čije je ubistvo 1999. godine bilo potaklo kratkotrajni i neuspjeli šijitski ustanak protiv režima Sadama Huseina. Nakon invazije 2003. se nametnuo kao jedan od vođa šijita, koristeći kao glavno uporište siromašnu šijitsku četvrt Bagdada koje je na Zapadu poznato kao Sadr City (Sadrov grad); tamo je u kaotičnim mjesecima nakon sloma Huseinovog režima stvorio sistem paralelne vlasti, ali i paravojne formacije poznate kao Mahdijeva vojska. Sadr se ispočetka javno suprostavljao američkoj okupaciji, zahtjevajući odlazak svih stranih vojnika i uspostavu suverene iračke vlasti. Sadrove pristaše su se 2004. sukobile sa savezničkim snagama te nakratko od njih preuzele neke od šijitskih područja u Iraku. Sadr se nije javno uključivao u politiku, ali je podržavao pojedine stranke i kandidate na izborima 2005. i 2010. godine.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „Iraq: Sadrist resignations threaten new political crisis”. Aawsat.net. Arhivirano iz originala na datum 2014-12-13. Pristupljeno 11. XII 2014.