Multnomah

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
arheološko nalazište, selo Sunken, Sauvie Island, okrug Multnomah, Oregon. Ovaj otok dom je plemenima Multnomah na kojem su živjeli tisućama godina prije Europljana, sve do 1830.-tih kada su ih decimirale bolesti. Multnomahi su izrađivali kamene skulpture duhova zaštitnika (pronađena glava sove), noževe od kamena i velike drvene kuće.

Multnomah (Wappato; vidi tekst) /Nē'malnōmax, 'down river'/ je pleme Chinookan Indijanaca sa i naokolo otoka Sauvies sa ušća Willamette u Columbiji. Oregon. Poznati su i pod imenom Wappato, koji označava gomoljasti korijen biljke Sagittaria variabilis. Mooney (1928.) procjenjuje da ih je 1780. bilo 3,600.

Multnomahi kao i druga susjedna plemena žive od ribarenja i kopanja wappato korijenja na otoku Sauvie. Godine 1805. bilo ih je oko 800 a imali su 5 sela. Dolazak bijelaca za njih ne predstavlja ništa dobro. Godine 1834. Multnomahe su decimirale boginje i malarija[1], i prema Parkeru, oni 1835. više ne postoje kao pleme[2]. Godine 1910. tek nekoliko članova plemena Multnomah koji su preživjeli, prebačeni su na rezervat Grand Ronde u Oregonu.

Multnomahi su nazivani pod još nekoliko sličnih imena; Maltnabah, Mathlanobes, Mathlanobs, Moltnomas, Mulknomans, Multinoma, Mult-no-mah, Multnomia.

Bande[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „Multnomah Indians”. Arhivirano iz originala na datum 2015-02-17. Pristupljeno 2014-08-06. 
  2. Hodge