Mswati III

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Msvati III
King Mswati III with Obamas cropped.jpg
Kralj Msvati III
Datum rođenja 19. april 1968. (1968-04-19) (dob: 53)
Mesto rođenja Svazilend
Otac Sobhuza II
kralj Svazilenda
Period 1986 -
Prethodnik Sobhuza II

Msvati III (engl. Mswati III; rođen kao Makosetve 19. april 1968) je kralj Svazilenda. Na prestolu je nasledio svog oca kralja Sobhuza II 1986. godine.

Rođen je kao drugi od 67 sinova kralja Sobhuza II i jedino dete Ntombi Thvale, jedne od kraljevih žena. Rođen je samo pet meseci pre nego što je Svazilend dobio nezavisnost od Velike Britanije. Njegovo ime Makosetve znači kralj nacije.

Kada je njegov otac preminuo od pneumonije 1982. godine, princu je bilo 14 godina. Tada je odlučeno da će Makosetve biti sledeći kralj kada postane punoletan. Krunisan je 25. aprila 1986. godine.

Danas je posednji apsolutista u Africi. Strogo se protivi bilo kom vidu demokratije u svojoj zemlji. U Svazilendu je zabranio slobodu govora i živi u velikom luksuzu u jednoj od najsiromašnijih zemalja sveta. Proglasio je zakon po kome je zabranjen seks svim neudatim ženama, a u cilju sprečavanja širenja side. Takođe je proglasio zabranu seksualnih odnosa za sve osobe mlađe od 18 godina. Ova zabrana je prestala da važi 2005. godine kada je oženio sedamnaestogodišnju devojku, koja je postala njegova trinaesta žena.

Jednom godišnje se organizuje Umhlanga ples na kome učestvuje oko 20000 mladih devica, golih do pasa, koje plešu pred kraljem i tradicionalno na tom skupu kralj bira novu ženu.

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi kôd]