Mount Tomanivi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Mount Tomanivi
Topografska mapa otoka Viti Levu
Koordinate 17°37′59″S178°01′00″E
Visina 1,324 m
Lokacija
Država  Fidži
Geologija
Tip vulkan (ugasli)
Starost 150,000,000
Planinarenje
Najlakša staza iz sela Navai
Karta
Mount Tomanivi na mapi Fidžija
Mount Tomanivi
Mount Tomanivi

Mount Tomanivi, poznat i kao Toamiivi, ranije Mount Victoria, ugasli je vulkan koji se nalazi na sjevernom dijelu otoka Viti Levu, na Fidžiju. S visinom od 1,324 metra, Mount Tomanivi je najviša planina na Fidžiju. Do vrha postoji planinski put koji kreće iz obližnjeg sela Navai.

Mount Tomanivi je izvorište četiriju glavnih rijeka Fidžija - Rewa, Sigatoka, Navua i Ba - koje izviru na različitim dijelovima planine.[1]


Tomanivi sadrži velik udio visinskih šuma na Fidžiju te je, stoga, važno stanište brojnih ptica, ali i drugih životinjskih i biljnih vrsta. Površina od oko 17,500 hektara na padinama planine obuhvaća važno ornitološko područje, koje se proteže kroz dva prirodna rezervata i obližnje šumsko područje. Na njemu obitavaju rijetke ptice, a stručnjaci smatraju kako je upravo ovo područje jako pogodno za očuvanje određenih vrsta;[2] na području se mogu pronaći ranjive vrste Pampusana stairi i Erythrura kleinschmidti, ugrožena vrsta Cincloramphus rufus te kritično ugrožena vrsta Charmosyna amabilis.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. „Mount Tomanivi, or Mount Victoria (mountain, Fiji)”. Pristupljeno 2007-07-12. 
  2. „BirdLife Data Zone: Greater Tomaniivi”. datazone.birdlife.org. Pristupljeno 30 May 2017. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]