The Bridges at Toko-Ri

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Mostovi Toko-Rija)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
The Bridges at Toko-Ri
Grace Kelly (lijevo) i William Holden (desno) u sceni trailera
RežijaMark Robson
ProducentWilliam Perlberg
George Seaton
ScenarioValentine Davies
PredložakThe Bridges at Toko-Ri; autor:
James Michener
UlogeWilliam Holden
Mickey Rooney
Fredric March
Grace Kelly
Robert Strauss
MuzikaLyn Murray
FotografijaLoyal Griggs
MontažaAlma Macrorie
DistribucijaParamount Pictures
Datum(i) premijere
12. 1954 (1954-12)
Trajanje102 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Bruto prihod4,7 mil. $ (SAD)[1]

The Bridges at Toko-Ri (sh. Mostovi Toko-Rija) je američki ratni film snimljen 1954. u režiji Marka Robsona. Predstavlja adaptaciju istoimenog romana Jamesa Michenera. Protagonist, koga glumi William Holden, je advokat i veteran Drugog svjetskog rata koji je nakon izbijanja rata u Koreji kao mornarički rezervist mobiliziran i poslan da služi kao pilot na nosaču aviona. Radnja prikazuje njegove napore da se prilagodi odvojenosti od porodice i riziku od pogibije, kao i pripreme za veliki zračni napad na strateški važan most u Sjevernoj Koreji.

The Bridges at Toko-Ri je snimljen nedugo nakon završetka rata, uz punu suradnju američke mornarice, koja je sineastima na raspolaganje kao lokacije stavila dva nosača aviona (USS Oriskany i USS Kearsarge), kao i najsuvremenije avione i helikoptere. Film, koji je, između ostalog, sadržavao neke od prvih scena helikopterskog spašavana ju historiji ratovanja, se odlikovao i dojmljivom završnom scenom zračnog napada, zbog koje je osvojio Oscar za specijalne efekte.

Kritičarima je, međutim, daleko više upao u oči zbog tada iznenađujuće mračnog i pesimističnog tona za takvu vrstu filmova, kao i toga da protagonist otvoreno iskazuje nezadovoljstvo i propituje vlastito sudjelovanje u ratu. Usprkos toga, The Bridges at Toko-Ri je doživio uspjeh kino-blagajnama.

Uloge[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. "The Top Box-Office Hits of 1955." Variety Weekly, January 25, 1956.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]