Most na Kožetini

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Most na Kožetini je jednolučni kameni most na području opštine Foča-Ustikolina, Bosna i Hercegovina.

Most poznat i kao Rimski most nalazi se u selu Kožetina, naselje Cvilin, nedaleko od Ustikoline, pri ušću Gabeoskog potoka u rijeku Drinu. Most može da se datira u kasni srednji vijek, u vrijeme prije dolaska Osmanlija u ove krajeve. Starost druma na kome je most sagrađen, a koji je vodio iz Foče i na ovom mjestu presjekao Gabeoski potok pri njegovom ušću u Drinu, procjenjuje se na otprilike 2.000 godina. Morfologija terena i trasa tog drevnog puta ukazuju na činjenicu da je most na ovom mjestu mogao da postoji još u rimskom periodu.

Nalazi se na trasi starog druma koji je iz Foče vodio nizvodno prema Goraždu i dalje na sjever. Most u Kožetini sagrađen je na strmom terenu i njegova sadašnja dužina iznosi oko 10 metara. Izgrađen je od blokova lomljenog kamena različitih dimenzija. Temeljen je direktno na priobalnim stijenama iznad potoka. Svod mosta je polukružan i urađen od grubo obrađenih, ali prilično pravilnih komada krečnjaka. Širina mosta iznosi 3,30 metara, a raspon luka 5,50 metara. Visina mosta iznad korita potoka iznosi 5,80 metara a visina konstrukcije zida na obalama oko 4 metra. Debljina svoda iznosi 50 cm.

Most je sačuvan u izvornom obliku, ali ga, zbog lošeg stanja, mogu samo pješaci da koriste. Proglašen je za nacionalni spomenik. [1]

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Džemal Čelić, Mehmed Mujezinović, Sarajevo: Sarajevo - Publishing, 1998. -Stari mostovi u Bosni i Hercegovini.

Reference[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]