Most Patre

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Most Patre ili Gradski most je na rijeci Vrbasu, Banja Luka, Bosna i Hercegovina.

Most Patre, kod tvrđave Kastel, konačno je 2015. označen tablom sa imenom. Iako su i most i ulica odavno nazvani po ovom grčkom gradu, dobar dio javnosti nije ni upoznat zbog čega Banja Luka duguje zahvalnost grčkoj Patri.

Naziv nosi u znak zahvalnosti bratskom narodu grčkog grada Patra za skoro jedinu pomoć pruženu u toku rata u Bosni i Hercegovini u periodu 1992-1995. Donirala se hrana, odjeća, knjige i sve ono što je odsječenom stanovništvu Republike Srpske bilo prijeko potrebno. U grčkom gradu, veličine Banja Luke, organizovano je prikupljanje pomoći Srbima, kojem su se odazvali mnogi dobrotvori, a pomoć se dovozila kamionima koji su upućivani u najugroženije krajeve. Istovremeno pruženo je gostoprimstvo djeci bez roditelja i siromašnoj djeci, a nekoliko porodica iz Patre usvojile su neku od te djece.

Betonski most, na mjestu starog drvenog mosta, izgrađen je 1930. godine, po jednom od prvih projekata Branka Žeželja. U užem koritu, u samom Vrbasu, uz lijevu i desnu obalu izbetonirana su dva postolja, uzdužno tokom Vrbasa, na koja se oslanja armirano betonska konstrukcija. Ograda mosta je niska i takođe je betonska. [1]

Reference[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]