Most Džavadije

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Most Džavadije
((fa)) پل جوادیه (Pol-e Džavadije)
Javadieh Bridge 1.JPG
Most Džavadije noću
Lokacija
Premošćuje željezničku prugu TeheranKazvin
Mjesto Džavadije, Teheran
 Iran
Koordinate 35°39′29″N51°23′33″E
Gradnja
Period gradnje april 2008. − novembar 2010.
(30 mjeseci)
Otvorenje 13. 11. 2010.
Graditelji
Projektant Iran Džalal Oveisi
Kooperatori Ibrahim Nežad
Graditelj Iran Rah-Šahr
Podizvođači Azaran, Freyssinet
Tehnički podaci
Vrsta lučni most
Konstrukcija čelik, armirani beton
Ukupna duljina 210 m
Visina ~55 m
Širina 30 m
Najveći raspon 126 m
Upravljanje
Uprava Općina Teheran
Funkcija motorni promet
pješački promet
Mostarina nema
Karta
Most Džavadije na karti Teherana
Most Džavadije
Most Džavadije na karti Teherana

Most Džavadije (perz. پل جوادیه; Pol-e Džavadije) je lučni most u iranskom glavnom gradu Teheranu. Nalazi se oko 400 m zapadno od Glavnog željezničkog kolodvora i premošćuje željezničku prugu koja Teheran spaja s Kazvinom i drugim iranskim gradovima na zapadu. Most je sastavni dio prometnice Dašt-e Azadegan koja se na sjeverozapadu nadovezuje na kružni tok Trga Hakšenas odnosno gradsku autocestu Navab i Ulicu šejha Muhamadija, te prema jugoistoku na Trg Bahman odnosno gradske autoceste Tondgujan i Besat. Navedena prometnica nalazi se između gradskih četvrti Hani-Abada i Džavadije, odnosno između 11. i 17. kotara na jugu Teherana.

Natječaj za izgradnju mosta raspisala je Općina Teheran u novembru 2006. godine, a među glavnim zadatcima bili su rasterećivanje četiriju glavnih prometnica i oblikovanje novog graditeljskog simbola gradskog juga. U aprilu 2007. pobjedničkim natječajnim radom proglašen je asimetrični lučni dizajn iranske tvrtke Rah-Šahr kojoj je povjereno godinu dana vremena za izradu glavnog i izvedbenog projekta. Ključni ljudi na projektu bili su voditelj gradnje Ibrahim Nežad i arhitekt Džalal Oveisi kojem je kao inspiracija za dizajn mosta poslužilo račvanje željezničke pruge odnosno cilj da stvori dvostruki monumentalni gradski ulaz − za vlakove koji pristižu Glavnom kolodvoru i motorna vozila koja prilaze teheranskom središtu na sjeveru. Uz Rah-Šahr, glavne suradničke tvrtke bile su iranska čeličana Azaran i francuski proizvođač kablova Freyssinet. Izgradnja mosta počela je u aprilu 2008. godine, dok je svečano otvoren 13. 11. 2010. ceremonijom koju je predvodio teheranski gradonačelnik Muhamed Bager Galibaf. Cijena izgradnje prilikom otvorenja procjenjena je na 400 milijardi rijala odnosno oko 93 milijuna USD.

Most Džavadije odlikuje jedinstveni dizajn tronošca − lučna konstrukcija na sjevernoj strani se oslanja osnim upornjakom položenim između kolnika, dok se na jugu račva na dva upornjaka položena preko kolnika. Jedan od rijetkih sličnih primjera ovom mostu jest Puente de la Barqueta izgrađen 1992. godine u španjolskom gradu Sevilli, no ovaj ima po dva upornjaka na obje strane luka kojeg ne karakteriziraju zaobljene već ravne linije. Lučna konstrukcija mosta Džavadije je od čelika i pravokutnog je poprečnog presjeka, elegantno zaobljenima na glavnom statičkom čvoru. Za montažu njenih 14 dijelova iznad vrlo prometne pruge iz lučkog grada Asaluje dopremljena je dizalica kapaciteta 700 tona za čije je sastavljanje i rastavljanje utrošeno oko mjesec dana vremena. S obzirom da se Teheran nalazi na sezmički aktivnoj zoni, dubina temeljenja varira od 25 do 30 m. Također, zbog opasnosti od potresa i snažnih vjetrova u konstrukciju je ugrađeno osam hidrauličnih amortizera kapaciteta 250 tona koji vibracije prenose izravno na oslonce pa most može podnijeti horizontalne pomake od 30 cm.

Prometnica Dašt-e Azadegan po sredini je pridržana sa 12 osnih čeličnih kabela sastavljenih od 19, 37 i 61 žice nosivog kapaciteta od 250, 450 odnosno 800 tona. Ovi konstruktivni elementi premazani su specijalnim antikorozijskim plastičnim premazom odnosno polietilenskom zaštitnom prevlakom. Prometnica poprečno obuhvaća dva kolnika s tri prometne trake za motorna vozila odnosno dva nogostupa za pješački promet i održavanje. Širina mosta odnosno dvaju račvanih upornjaka iznosi 30 m, a čelični luk približno je visok 55 m. Najveći raspon mosta je 126 m, a zajedno s dva produžetka od 42 m njegova ukupna dužina iznosi 210 m.

Veze[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]

Ostali projekti
Commons-logo.svgU Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Most Džavadije